Retrofotostudio op Herfstontmoeting Scouts

Heemkunde Vlaanderen ondersteunt ook jeugdbewegingen wanneer zij werken rond hun geschiedenis en rijke erfgoed. Om dit aanbod bij de jeugdbewegingen bekend te maken, stonden we op 1 september met een promostandje op de Herfstontmoeting, het nationale startmoment van het nieuwe werkjaar voor de Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Meer dan 3.000 leden van over heel Vlaanderen werden het hele weekend in de Hoge Rielen ondergedompeld in een enthousiaste scoutssfeer. Ze maakten er kennis met het nieuwe jaarthema en leerde er het vormingsaanbod kennen. Ze konden ook deelnemen aan activiteiten met gelijkgestemde scoutsjongens en –meisjes uit heel Vlaanderen.  Een korte bivak die velen dus elk jaar rood omcirkeld in hun agenda hebben staan. En dit jaar was ook Heemkunde Vlaanderen van de partij!

Promotiestandje

Om onze werking naar jeugdbewegingen te promoten werd een creatief promostandje opgesteld. Een halve seniortent werd op een ludieke manier omgebouwd tot een ouderwetse fotostudio. Met oude scoutsfotos en -affiches, oude gouden kaders, een retrobehangpapiertje, een gezellige zetel en zelfs een sanseveria werd de sfeer van ‘de tijd van toen’ helemaal opgeroepen. Voorbijgangers konden zich verkleden en in deze outfit een foto laten nemen, helemaal in bomma- of bompa-stijl.

Deze verkleedpartij gebeurde natuurlijk met een reden. De bedoeling was de voorbijgangers duidelijk te maken dat de jeugdbewegingen ook al in de tijd van hun grootouders bestonden. We maakten hen duidelijk dat oud niet out hoeft te zijn. Ondertussen werd onze werking uit de doeken gedaan, ons begeleidingsaanbod uitgelegd en eventuele prangende vragen over erfgoed direct beantwoord. Het aantal geïnteresseerden toonde alvast dat de jeugdbewegingen wat betreft hun erfgoed nog heel wat vragen hebben en zeer geboeid zijn door hun eigen erfgoed.

Wie het resultaat van onze retrofotostudio wil bewonderen neemt best eens een kijkje op onze facebookpagina.

Heemkunde Vlaanderen ondersteunt alle jeugdbewegingen met vragen over hun erfgoed, die een erfgoedproject (zoals een jubileum) op stapel hebben staan, die niet goed weten hoe ze hun archief moeten beheren, etc. … Meer informatie over onze jeugdbewegingswerking vind je terug via volgende link.

Geplaatst in Ondersteuning.