Retro-activiteiten – Onvoltooid Verleden Tijd

Ben jij op zoek naar inspiratie voor toffe activiteiten en gekke ideeën, allemaal met dat tikkeltje extra erfgoed, voor je jeugdvereniging? Dan ben je hier op de juiste plaats!

Duik terug in de jaren '20, '60 of '80 en ontdek leuke activiteiten rond de thema's Beeld & Geluid, Mode, Interieur en Dagelijks leven !

Hoe het allemaal begon

Het project Onvoltooid Verleden Tijd is opgestart door tapis plein vzw in samenwerking met ERFgoedjongeren vzw. Het opzet was jongeren van 14 tot 18 jaar zelfstandig een aantrekkelijk erfgoedspel te laten bedenken voor hun leeftijdsgenoten uit de jeugdbeweging. Zo belandden er 6 jongeren die elkaar niet kenden, samen rond de tafel en dit elk op hun eigen manier, met één ding gemeen: het enthousiasme om aan het project mee te werken.

Via een speelse onderzoeksreis kwamen deze jongeren er achter wat erfgoed eigenlijk is. Net als vele andere jongeren vonden ze het woord erg stoffig en saai klinken, maar niets bleek minder waar. Bijna iedereen komt elke dag met erfgoed in aanraking, want het zit in de kleinste dingen verscholen, zoals tradities, feesten, gewoontes, mode, recepten, verhalen, liedjes, ... Zo kwam ook de naam 'Onvoltooid Verleden Tijd' tot stand: erfgoed zijn dingen uit het verleden die niet vergeten (mogen) worden.

Partners

Tapis plein vzw is erkend als landelijk expertisecentrum voor actieve cultureel erfgoedparticipatie. Tapis plein vzw  wil bemiddelen voor een erfgoedpraktijk die mensen zin geeft in erfgoed. Het wil organisatoren van cultureel erfgoedactiviteiten in heel Vlaanderen begeleiden bij het vinden van originele insteken en reikt methodieken en tools aan om het publiek actiever te betrekken. Via laboprojecten wil tapis plein antwoorden zoeken op actuele uitdagingen en zo bijdragen tot de verdere ontwikkeling van expertise.

ERFgoedjongeren vzw

Inspiratiebronnen en bronnen voor beeldmateriaal

Boeken: Het leven zoals het was. De jaren 50, 60, 70 en 80 in België, het Huis van Alijn, Uitgeverij Lannoo, 2009

Websites: Vintage Sound & Vision - http://users.telenet.be/frank.ttt/