Religieuze collecties van Brugge online geïnventariseerd door vrijwilligers

Erfgoedcel Brugge zet in op de zorg voor het erfgoed van de Brugse kerken. De organisatie ging in 2014 op zoek naar vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed en wist er 23 te vinden. Die vrijwilligers hebben zich in 2015 ingezet om de collecties van de Sint-Gilliskerk en de Orthodoxe Kerk HH. Konstantijn en Helena te inventariseren.

De Orthodoxe gemeenschap in Brugge bestaat al 20 jaar en is sinds 2007 te vinden in de voormalige Sint-Joostkapel (Ezelstraat 83-85). Alle voorwerpen – zowel in de kerk, het heiligdom als de sacristie – werden geïnventariseerd. Dat ging van metaal over iconen tot textiel.

Daarbij had elke vrijwilliger een specifieke taak gekregen. Zo stonden de provinciale depotconsulenten in voor de opleiding van de vrijwilligers en begeleidde de consulent religieus erfgoed de vrijwilligers bij elke stap van de inventarisatie. De nodige uitleg over het gebruik van bepaalde zaken tijdens de erediensten en hun benamingen kregen ze van Bernard Peckstadt, de rector van de Orthodoxe Parochie Brugge.

Na zes maanden was de inventarisatie volledig beëindigd. Niet minder dan 260 voorwerpen kwamen door de handen van de vrijwilligers. Nadat de foto’s gekoppeld werden aan de beschrijvingen, die beschrijvingen werden nagelezen en eventueel verbeterd, selecteerde de Orthodoxe Kerk de voorwerpen die aan het brede publiek getoond zouden worden.

Vanaf nu kan je voor een overzicht van die collectie terecht op www.erfgoedinzicht.be, het vernieuwde provinciale erfgoedportaal. Dat interprovinciaal netwerk zet zich eveneens in voor de zorg en de bekendmaking van het erfgoed in Oost- en West-Vlaanderen. Het is bovendien de allereerste keer in Vlaanderen dat een erfgoedcollectie van de Orthodoxe geloofsgemeenschap virtueel raadpleegbaar is.

Geplaatst in Activiteit in de kijker.