Proeven van het Rijksarchief. Workshops over minder bekende archiefbronnen

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de negentiende eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om er mee aan de slag te gaan, moet je echter weten hoe je er je weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. De bronnen die hen het meeste interesseerden, kan men nu via deze workshopreeks in het Rijksarchief leren kennen.

Tijdens de workshops krijg je telkens praktische informatie voor het gebruik van de bron voor lokaal historisch onderzoek van een specialist uit het Rijksarchief. Hoe ontstond de bron en wat was de historische context waar we rekening mee moeten houden? Welke informatie kan je er vinden? Hoe moet je er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijg je ook voorbeelden van onderzoeksvragen en krijg je het bronnenmateriaal zelf ook te zien.
Deze workshopreeks wordt een eerste keer georganiseerd in West-Vlaanderen. Indien succesvol wordt de reeks ook herhaald in de andere provincies.

Doelgroep

Dit is een cursus voor lokale erfgoedorganisaties en individuele heemkundigen die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven (niet voor gevorderden).

Tijdstip

Telkens op donderdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.

Data, locaties, inhoud workshops en sprekers

 • Workshop 1: 13 oktober 2016| Inleidende sessie: voorstelling van de collecties van het Rijksarchief (Hendrik Callewier) en zoekrobot (Annelies Coenen).
  (Rijksarchief Kortrijk, G. Gezellestraat 1, 8500 Kortrijk) Hoe kan ik op een efficiënte manier zoeken in de zoekrobot ‘zoeken naar personen’? Hoe zoek ik via de zoekrobot ‘zoeken naar archieven’ documenten die voor de geschiedenis van mijn dorp belangrijk zijn?
  DEZE WORKSHOP IS VOLZET. INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK.
 • Workshop 2: 20 oktober 2016 | Kadaster (Rombout Nijssen).
  (Rijksarchief Brugge, Predikherenrei 4A, 8000 Brugge) Waar kan ik oude en nieuwe kadasterplannen van mijn gemeente raadplegen? Hoe zoek ik informatie over de bouw- en de bezitsgeschiedenis van een pand?
  DEZE WORKSHOP IS VOLZET. INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK.
 • Workshop 3: 27 oktober 2016 | Notariaat (Michel Oosterbosch)
  (Rijksarchief Kortrijk, G. Gezellestraat 1, 8500 Kortrijk) Kan ik huwelijkscontracten van mijn voorouders terugvinden in het notariaat? Hoe kan ik in de onoverzichtelijke massa notariaatsarchieven toch doelgericht zoeken?
  DEZE WORKSHOP IS VOLZET. INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK.
 • Workshop 4: 10 november 2016 | Registratiekantoren (o.a. erfenisaangiften) (Pieterjan Lannoy)
  (Rijksarchief Brugge, Predikherenrei 4A, 8000 Brugge) Waar vind ik de erfenisaangiften van mijn voorouders terug? Welke eigendommen kochten en verkochten mijn voorouders?
  DEZE WORKSHOP IS VOLZET. INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK.
 • Workshop 5: 17 november 2016 | Justitie en gevangenissen (Paul Drossens)
  (Rijksarchief Brugge, Predikherenrei 4A, 8000 Brugge) Hoe vind ik informatie over de criminaliteit/gepleegde misdrijven in mijn gemeente in de 19de-20ste eeuw? Hoe reconstrueer ik het gerechtelijke en/of penitentiaire verleden van een van mijn voorouders?
  DEZE WORKSHOP IS VOLZET. INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop(s) via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. Per workshop kunnen er maximaal 25 personen deelnemen. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Deelnemen kost 20 euro voor de volledige reeks of 5 euro per les. Tijdens de workshops ontvangt u cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘Proeven van het rijksarchief + naam deelnemer’.

INSCHRIJVEN VOOR DEZE WORKSHOPS IS NIET MEER MOGELIJK. INDIEN U OP DE RESERVELIJST WILT KOMEN KAN U MAILEN NAAR daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be 

logos_proeven

Geplaatst in Vorming.