Oproep: Industrieel erfgoed in kaart brengen

Om de heemkundige kringen en lokale erfgoedverenigingen beter van dienst te kunnen zijn, lanceert ETWIE een enquête om de lokale expertise rond dit technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed in kaart te brengen en een zicht te krijgen op de noden en behoeften van de vrijwilligersverenigingen. In de toekomst wil ETWIE een digitaal platform creëren waarin die lokale expertise meer zichtbaarheid krijgt. Jullie hulp hierbij is uiteraard meer dan welkom!

Tot 31 mei 2013 kunnen jullie door het invullen van de digitale enquête (via https://www.surveymonkey.com/s/8XZG5F8) ETWIE helpen lokale collecties en expertise in beeld te brengen. Als dank verloot ETWIE onder de deelnemende heemkringen 10 jaarabonnementen op TIC -Tijdschrift voor Industriële Cultuur en 5 exemplaren van het boek ‘Hands on’, dat recent verscheen naar aanleiding van de Nacht van de Geschiedenis.

Technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed: what’s in a name?

Wat verstaan we zoal onder technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed? De onderstaande lijst geeft een aantal voorbeelden, maar is zeker niet exhaustief!

• transport (lucht-, water-, trein- en landtransport)
  • media en communicatie (pers, film, radio, TV, telefonie/-grafie, posterijen,…)
  • toestellen en instrumenten (uurwerken, muziekinstrumenten, motoren…)
  • oude ambachten en beroepen (mandenvlechterij, kuiperij, schoenmakerij, drogisterij, artsenij…)
  • grondstofverwerkende nijverheid (steenbakkerij, weverij, metaalindustrie, diamantbewerking, petroleumraffinaderij…)
  • productnijverheid (confectie, huishoudtoestellen, meubilair…)
  • chemische industrie (meststoffen, schoonmaakproducten, verven en lijmen, vloer- en wandbekleding…)
  • energie en aandrijftechniek (gas, elektriciteit, stoommachines…)
  • veiligheidsdiensten (brandweer, politie, leger…)
  • geneeskunde en verpleging
  • molens en maalderijen
  • genotsmiddelen, productie van drank en voeding (tabak, bakkerij, brouwerij…)
  • wetenschappelijk erfgoed (onderzoek, onderwijs, laboratoria, instrumenten…)

Meer info www.etwie.be

ETWIE, het Expertisecentrum van Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed en fungeert als dienstverlenende en kennisdelende centrale netwerkorganisatie die deze erfgoedgemeenschap samenbrengt, activeert, begeleidt en stimuleert.

Geplaatst in Oproepen.