Open Monumentendag 2012

Op zondag 9 september wordt de 24ste editie van Open Monumentendag gevierd. Thema dit jaar is ‘Muziek, woord en beeld’. In ruim 200 steden en gemeenten over heel Vlaanderen kunnen liefhebbers een kijkje nemen in bekende en minder bekende erfgoedpareltjes waar kunst en cultuur werden gecreëerd en beleefd.

Open Monumentendag 2012 dringt door in de operagebouwen, muzieksalons en privébibliotheken waar de high society aan cultuur deed, ver weg van het gewone volk. Maar er is ook aandacht voor monumenten waar die ‘gewone man’ aan zijn culturele trekken kwam. In de loop van de 19de en vooral in de 20ste eeuw veranderde het culturele landschap grondig: door de beschikbaarheid van tijd en middelen voor meer mensen, de evolutie van het (kunst)onderwijs en het bloeiende verenigingsleven werden cultuur en kunst ‘gedemocratiseerd’. In volkshuizen, feestpaleizen en later in cinema’s maakte de hele bevolking kennis met cultuur ‘van niveau’.

Deze Open Monumentendag biedt ook dé kans om plaatsen waar cultuur werd – en misschien nog steeds wordt gemaakt – te bezoeken. Kunstenaarswoningen en ateliers dragen dikwijls sporen van hun bewoners en zijn kleine erfgoedplekken van grote waarde. Daarnaast zijn tal van plaatsen in Vlaanderen een bron van inspiratie geweest voor makers van cultuur. Muziek, woord en beeld waren eeuwenlang de belangrijkste ingrediënten van de overbrenging en beleving van het geloof. Een van de belangrijkste opdrachtgevers van beeldende kunstenaars, componisten en ambachtslui was dan ook de katholieke kerk. Kerken in Vlaanderen herbergen dus heel wat erfgoedschatten die tijdens deze editie van Open Monumentendag te bewonderen zijn.

Helden van cultuur zijn dikwijls vereeuwigd in standbeelden, grafmonumenten of herdenkingsplaten. Op Open Monumentendag worden deze grote figuren terug tot leven gebracht. Tot slot komen culturele herbestemmingen aan bod: van een muziekcentrum in een voormalige kerk tot een academie in een oud zwembad. Erfgoedzorg op z’n best dus!

Ook de jongste bezoekers worden tijdens Open Monumentendag niet vergeten. In het programma zitten heel wat kind -en gezinsvriendelijke activiteiten. Het hele Open Monumentendag-programma wordt begin augustus gelanceerd via www.openmonumenten.be en de Monumentenkrant. Op de dag zelf kan je met een smartphone de mobiele website bezoeken en op die manier alle monumenten en activiteiten in jouw buurt en on the road ontdekken.

www.openmonumenten.be

Geplaatst in Evenementen.