Open Monumentendag 2011

Open Monumentendag 2011 vliegt ambitieus uit de startblokken, met onder meer een nieuwe website, een nieuwe voorzitter en een inspirerend thema: ‘Conflict’. Noteer dus alvast zondag 11 september in je agenda. Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag de voorbereidingen op de voet volgen via www.openmonumenten.be. De organisatoren roepen ook op zelf ideeën aan te reiken om OMD 2011 tot een verrassend niveau te tillen. Wil je de restanten van de vestingwerken of het arsenaal in je buurt in de kijker plaatsen, woon je in een gebouw dat zelf geleden heeft onder een conflict of doet er een oud oorlogsverhaal de ronde in je familie? Dan is de themanota (pdf) met bijhorende info zeker iets voor jou.

Een nieuwe website en nieuw thema

Het startschot van de voorbereidingen voor Open Monumentendag 2011 wordt gegeven met een vernieuwde website. De vertrouwde webstek www.openmonumenten.be staat vanaf nu helemaal in het teken van de editie 2011 en het thema ‘Conflict’. Traditiegetrouw wordt het jaarthema voorgesteld in de themanota (pdf). In de tekst vind je alles over de manier waarop een thema als ‘Conflict’ zich kan verhouden tot onroerend erfgoed en een aantal interessante insteken.

Screenshot website Open Monumentendag

Een nieuwe voorzitter

Sinds 13 september staat een nieuwe kapitein aan het roer van Open Monumentendag. Guido Knops volgt immers Piet Jaspaert op als voorzitter van de Stuurgroep. Guido is geen onbekende. In 1989 stond hij als directeur van de Koning Boudewijnstichting immers aan de wieg van deze feestdag van het onroerend erfgoed. Onder zijn leiding werden de eerste 11 edities georganiseerd en ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Open Monumentendagen in België was hij verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke activiteiten tussen de drie Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap.

Oproep: ‘Conflict’-gebonden initiatieven gezocht

De vernieuwde website wil allerlei nieuwtjes over ‘Conflict’ verzamelen. Op die manier probeert OMD Lokale Comités te inspireren. Organiseer je een studiedag, lezing, rondleiding of stel je een publicatie voor die past binnen het thema ‘Conflict’? Bezorg de informatie dan aan Sandy Vanhandenhove en zij plaatst het op de website. Wil je deze nieuwtjes zelf voortaan op de voet volgen? Schrijf dan in op de RSS-feed van de Open Monumentendag-website.

Geplaatst in Evenementen.