Op handen gedragen: studie- en contactdag over processies

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen gaat op vaste momenten in het jaar een processie uit. Die optochten hebben een belangrijke zingevende functie, maar ze versterken ook gemeenschapszin en sociale betrokkenheid. Processies maken terecht deel uit van het immaterieel cultureel erfgoed.

Tal van organisaties en vele vrijwilligers koesteren deze tradities en willen ze doorgeven aan volgende generaties. De studiedag wil hen samenbrengen en ondersteunen. Want door het uitwisselen van kennis en ervaringen kan het processiegebeuren in Vlaanderen beslist versterkt worden.

Tijdens drie workshops krijg je tips om met je processie-erfgoed aan de slag te gaan. Je leert er bovendien andere vrijwilligers en processiecomités kennen en verneemt hoe zij het aanpakken. Deze studiedag wordt georganiseerd door LECA, CRKC en KADOC en vindt plaats op zaterdag 10 oktober in Hasselt.

9u30: Onthaal
10u: Wat is en wil ‘Op handen gedragen’? Hoe is het gesteld met de processies in Vlaanderen?
10u30: Keuze uit drie interactieve workshops

• Processies en lokale media
  • Iconografie en betekenisoverdracht
  • Je archief (en dus je processie) in de kijker!

12u15: Broodjeslunch / netwerkmoment

13u15: Keuze tussen drie geleide bezoeken:

• Stadswandeling: Hasseltse religieuze topstukken
  • Processies-erfgoed in Het Stadsmus
  • De Virga Jesseommegang achter de schermen

15u: Afsluitende receptie

Het volledige programma en meer informatie vind je hier.

Geplaatst in Studiedagen.