Op bezoek bij… Hannonia

Ook in het zuidelijk landsgedeelte bestaan er verschillende verenigingen die zich bezighouden met lokaal erfgoed. Een overkoepelende organisatie of steunpunt zoals Heemkunde Vlaanderen is er niet in Wallonië. Maar naar analogie met de provinciale koepels in Vlaanderen, bestaan er in sommige provincies ook samenwerkingsverbanden op provinciaal niveau. Eén daarvan is Hannonia – Centre d’information et de contact des cercles d’histoire, d’archéologie et de folklore du Hainaut, dat werd opgericht in 1974 door enkele vertegenwoordigers van de lokale historische kringen. Ze wilden hun isolement doorbreken, de krachten bundelen en werken aan gemeenschappelijke doelen: een netwerk van contacten uitbouwen en informatie uitwisselen.

Stap voor stap sloten meerdere Henegouwse verenigingen zich bij de oprichters aan. Momenteel telt Hannonia een vijftigtal leden uit Belgisch Henegouwen en drie verenigingen uit Frans Henegouwen. Bladwijzer sprak met Laurent Honnoré, secretaris-generaal van de vereniging, om te weten te komen waar zij mee bezig zijn in hun dagelijkse werking…

Lees het artikel (pdf)

Geplaatst in Bladwijzer - Beheer en organisatie.