Jeugdbewegingen en erfgoed

Jeugdbewegingen hebben belangrijk erfgoed opgebouwd. Nergens ter wereld zijn jeugdbewegingen zo populair als in Vlaanderen. Het zit in onze cultuur ingebakken. In bijna elke Vlaamse gemeente moet er wel een of andere jeugdbeweging opgericht en actief (geweest) zijn. Net daarom zijn jeugdbewegingen een fantastische bron voor lokale geschiedenis en volwaardig cultureel erfgoed. gilbert d'haen_002 Op algemene vraag bundelt Heemkunde Vlaanderen sinds kort de krachten met de nationale jeugdbewegingen. We helpen Vlaamse jeugdgroepen hun geschiedenis te (her)ontdekken en hun erfgoed correct te beheren en te ontsluiten.

BROCHURE | Jeugdbewegingen en Erfgoed

In de nasleep van het project ‘Chiro Retro’ (2007-2010) ontstond een handige brochure. De handleiding ‘Jeugdbewegingen en erfgoed’ , gericht op alle Vlaamse jeugdbewegingen, bevat niet alleen de geschiedenis van de jeugdbewegingen in Vlaanderen, maar illustreert ook hoe lokale groepen hun eigen verhaal kunnen achterhalen en schrijven. Deze brochure gaat over archivering, mondelinge geschiedenis en de ontsluiting van het erfgoed van jeugdbewegingen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een jubileum. Een aanrader dus voor al wie de historiek van zijn lokale groep wil onderzoeken!

Doe met je jeugdbeweging mee met Erfgoeddag 2016 en zet je rituelen in de kijker!

Enkele inspirerende tips en voorbeelden voor mogelijke activiteiten rond dit thema vind je hier.

DOSSIER 1 | Erfgoed. Erf-WAT?

Misschien heb je zelf de link tussen jeugdbewegingen en erfgoed nog nooit gelegd. Toch is deze combinatie fantastisch om mee aan de slag te gaan. Hieronder leer je zeker en vast de diversiteit van het jeugdbewegingserfgoed kennen! Dossier-1-Erfgoed

• Een korte introductie
  • Hoe en wat erfgoed voor jeugdbewegingen is, lees je hier.
  • Wie een erfgoedproject opstart, kan hier ook subsidies voor krijgen. Vraag het na bij de erfgoedcel in je buurt of de lokale cultuurbeleidscoördinator.

DOSSIER 2 | Samenwerking met heemkundige kringen

Heemkundige kringen en jeugdbewegingen: ze kunnen veel van elkaar leren en elkaar op heel wat punten aanvullen. Wat werkt er en wat werkt er niet, bij zo’n samenwerking? We zoeken het uit!

Dossier-1-Erfgoed

• Op de studiedag Heemkunde Actueel II werd de workshops, ‘heemkunde en jeugdbewegingen’ gegeven. Hoe samenwerkingen (niet) moeten: je leest het in het verslag van deze workshop.
  • In ons tijdschrift ‘Bladwijzer’ verscheen het artikel “Heemkunde en Jeugdbewegingen”, boordevol goede voorbeelden. Laat je dus inspireren en klik op de link.
  • Erfgoedwerking op maat van jongeren? Hoe het moet: een filmpje!

DOSSIER 3 | Neuzen in het archief

Wil je graag een archief aanleggen zodat de volgende generatie jullie verwezenlijkingen ook nog kent? Of heeft de vorige generatie er net een zootje van gemaakt en willen jullie beter doen? Dossier-1-Erfgoed

DOSSIER 4 | Feest! Een jubileum.

Een verjaardag moet gevierd worden, met veel toeters en bellen! Maar het is ook belangrijk eens terug te kijken naar de mooie jaren die voorbij zijn. Een jubileumviering is daar hét moment voor. Dossier-1-Erfgoed

• De ambitie om een uitgave te publiceren? Onze FAQ kan nuttig zijn.
  • Je kan ook een tentoonstelling op poten zetten.
  • Je kan ook de activiteiten uit het volgende dossier gebruiken om een reuze-spelnamiddag ineen te boksen. Scroll dus zeker verder!

DOSSIER 5 | Retro-activiteit

Als je wil werken rond geschiedenis of je eigen historiek, waarom dan niet eens op een namiddag, als spelactiviteit? Je kan erfgoedwerking heel goed verwerken in de ‘dagelijkse werking’ van je jeugdbeweging. Dossier-1-Erfgoed

• Spelletjes rond geschiedenis: Stratego, Risk, … , maar ook www.onvoltooidverleden.be
  • Spelletjes uit de geschiedenis: zoek eens in je archief welke spelletjes men speelde in de jaren ’60, ’70 of ’80. (Tip: deze spellenbundel is helemaal uit de jaren stillekes geplukt!)
  • Spelletjes rond je eigen geschiedenis: laat je inspireren op www.hugosmobiel.be

MEER | En verder… Nog meer tips? Die krijg je hier!

• De handleiding ‘Hoera, een jubileum!’ is een goed naslagwerk (aangevuld door de website) voor alle socio-culturele verenigingen die rond hun geschiedenis willen werken.
  • In Leuven barst de #tijdstrijd uit. Een heel mooi voorbeeld van erfgoedwerking en jeugdbewegingen.

HULP NODIG?

Naast deze hulpmiddelen staat Heemkunde Vlaanderen paraat om vragen te beantwoorden en gepaste begeleiding aan te bieden. Aarzel dus niet en contacteer ons via consulenten@heemkunde-vlaanderen.be of via het nummer 015/20.51.74. De meeste jeugdbewegingskoepels hebben op hun website ook een ‘geschiedenis’-luik staan. Klik dus zeker ook eens door.

Laatst bewerkt op 30/12/2015