Ommegang van de Hegge 2012

Op 27 mei wordt in Poederlee, een deelgemeente van Lille in de Antwerpse Kempen, de 25-jaarlijkse ‘Ommegang van de Hegge’ georganiseerd. Meer dan duizend figuranten zullen in de historische ommegang het verhaal van het ‘wonder van de Hegge’ uitbeelden, dat precies 600 jaar geleden plaatsgreep.

Het wonder van de Hegge

In januari 1412 stal Jan van der Langerstede, “een man van grooter weerde”, een ciborie uit de kerk van Wechelderzande. Hij schudde de inhoud, vijf gewijde hosties, in een konijnenpijp in de ‘Hegge’, een wildernis vol doornen in Poederlee. De heiligschenner werd later in hechtenis genomen en tot de galg veroordeeld. Acht dagen later werden de hosties op miraculeuze wijze teruggevonden, ongeschonden door de sneeuw, regen en ongedierte. Elisabeth van Görlitz, de hertogin van Luxemburg en Brabant, die op het nabijgelegen slot van Turnhout verbleef, spoedde zich naar de Hegge om er het Heilig Sacrament eer te betonen. In 1441 werd de ruime ‘Kapel van het H. Sacrament in de Hegge’ voltooid en honderdduizenden pelgrims volgden het stichtend voorbeeld van de doorluchtige landvorstin. Sedertdien worden de wonderbaarlijke gebeurtenissen jaarlijks herdacht met een processie, openluchtviering, lof en jaarmarkt, onder lommerrijke beukenbomen in de onmiddellijke omgeving van de kapel.

Ommegang 2012

Naar 25-jaarlijkse traditie wil Poederlee de 600ste verjaardag van het Heggewonder herdenken met een historische ommegang. Meer dan duizend figuranten in historische klederdracht, tien praalwagens getrokken door Kempense trekpaarden, tientallen ruiters en amazones, talrijke muziekgroepen die op historische instrumenten spelen, zullen de ommegang 2012 luister geven. In een kleurrijk en choreografisch geheel, en met geacteerde passages brengt de ‘Ommegang van de Hegge’ een historische reconstructie van de gebeurtenissen te Poederlee anno 1412. Aan de opbouw van deze Ommegang heeft de hele dorpsgemeenschap jaren gewerkt.

Meer informatie vind je op www.hegge2012.be.

Geplaatst in Evenementen.