Nieuwe kalender UiTdatabank maakt invoeren eenvoudiger

De UiTdatabank is al vele jaren een gevestigde waarde in het Vlaamse culturele landschap. Organisaties en verenigingen maken er gretig gebruik van om activiteiten aan te kondigen aan een breed publiek. Reeds meer dan 170.000 activiteiten per jaar!

Het grote voordeel van de databank en de kalender is dat de informatie één keer wordt ingevoerd en nadien op verschillende kanalen wordt verspreid. De gegevens stromen door naar de print en online agenda’s van de regionale en nationale zenders en blad, van enkele honderden steden en gemeenten, van grote koepelorganisaties en nog vele andere partners.

Een half jaar geleden werd de databank in een nieuw kleedje gestoken om het gebruikersgemak te verbeteren. Zo werd het toevoegen van afbeeldingen bijvoorbeeld eenvoudiger gemaakt. Maar er werd ook aan de erfgoedsector gedacht, door de mogelijkheid te creëren om locaties zoals monumenten toe te voegen aan de databank.

Nieuwe kalender

Begin deze maand pakte CultuurNet ook nog uit met een nieuwe kalender voor de UiTdatabank. Met de vernieuwing wilde men nieuwe mogelijkheden creëren, zonder dat dit ten koste zou gaan van de tijd om snel een activiteit in te voeren. Ook wekelijks herhalende activiteiten, denk maar aan de wekelijkse opening van je documentatiecentrum of museum, kunnen vanaf nu met een paar klikken worden aangemaakt. Slimme kopieer-truukjes besparen dubbel werk bij het invoeren. Tot slot is er ook een beter onderscheid gemaakt tussen een activiteit en een locatie.

Maak er gebruik van!

Ook Heemkunde Vlaanderen maakt gebruik van de UiTdatabank om heemkundige activiteiten te bundelen op haar website en in de nieuwsbrief. Veel heemkundige kringen en andere lokale erfgoedorganisaties maken ondertussen gebruik van het label ‘heemkunde’ om in onze kalender terecht te komen. Door gebruik te maken van de UiTdatabank, deel je je activiteit dus niet alleen met geïnteresseerden in jouw gemeente, maar met heemkundigen overal in Vlaanderen!

Bovendien lopen er regelmatig tijdelijke acties om projecten rond een bepaald thema te bundelen. Zo werkt het projectsecretariaat 100 jaar Groote Oorlog met een trefwoord ‘Groote Oorlog’ waarmee alle activiteiten over de Eerste Wereldoorlog gebundeld worden op hun website. Wie een project plant rond ’50 jaar migratie’ en dat trefwoord toevoegt, komt automatisch in het overzicht van ‘50 jaar migratie‘ terecht.

Geplaatst in Werking.