Muzikale infobundel voor Nacht van de Geschiedenis 2017

2017 wordt een feestjaar voor de Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds: het is immers de vijftiende keer dat de Nacht van de Geschiedenis zal plaatsvinden. Hou alvast dinsdag 21 maart vrij in je agenda! Om je op weg te helpen bij het organiseren van een activiteit met als thema muziek, publiceerde het Davidsfonds een infobundel die je de nodige inspiratie en informatie moet bezorgen om er een onvergetelijke avond van te maken.

Elk jaar staat de Nacht van de Geschiedenis garant voor zo’n 200 geschiedenisactiviteiten op één avond in maart: van theatervoorstellingen, rondleidingen, wandelzoektochten, tentoonstellingen, workshops tot interactieve lezingen. In 2017 vindt de Nacht van de Geschiedenis plaats op dinsdag 21 maart vanaf 16u en staat die in het teken van muziek.

Lokale verankering

Een van de sterktes van de Nacht is de lokale verankering. Op heel wat plaatsen wordt jaar na jaar succes geboekt met een erg lokale invulling van het nationale thema. Ga op zoek naar hoe muziek aanwezig was en nog altijd is in uw dorp, gemeente of stad. Denk daarbij aan lokale componisten, dirigenten, muzikanten, instrumentenbouwers enzovoort, vroeger en nu. Of leg contacten met een lokaal koor of orkest, een lokale fanfare of andere muziekvereniging. Misschien vind je wel onverwachte sporen van muziek terug in een voormalige concertzaal of kan je een bezoek brengen aan een muziekwinkel of muziekatelier. Waarom werk je niet samen met de plaatselijke muziekacademie of breng je geen bezoek aan de kerk met een orgelconcert?

In de infobundel, die je hier kan downloaden, krijg je massa’s tips om je plaatselijke activiteit rond muziek in te vullen. Doe er je voordeel mee en denk vooral hoe je nieuwe mensen kan bereiken met je activiteit.

Het thema in een notendop

Muziek is voor het Davidsfonds een zeer dankbaar thema. Het sluit naadloos aan bij de drie focuspunten waarvoor het staat: taal, geschiedenis en kunst. Het thema muziek kan je dan ook vanuit die drie invalshoeken benaderen.

• Hoe is muziek in de loop der eeuwen in taal gevat? Denk aan welke rol muziek speelt in de literatuur, aan het rijke aanbod (auto)biografieën van muzikanten en componisten, de muziekschriftuur enzovoort.
  • Ga op ontdekking door de rijke geschiedenis van de muziek. Van Gregoriaanse gezangen tot urbanpop: de muziekgeschiedenis is rijk aan boeiende verhalen over invloedrijke componisten, uiteenlopende stromingen, legendarische muziekfestivals, wereldberoemde muzikanten enzovoort. Denk maar aan hoe het ontstaan van België onlosmakelijk is verbonden met de opvoering van de opera ‘De stomme van Portici’.
  • Toon op welke manieren muziek in de kunst aan bod is gekomen. Het aantal schilderijen waarop muziek aanwezig is, subtiel of erg prominent, is ontelbaar. Portretten van componisten, schilderijen van concerten en concertzalen enzovoort. Ook concertfotografie is vandaag een vak apart.
Geplaatst in Evenementen.