Mogen vrijwilligers onkostenvergoedingen ontvangen?

Vrijwilligerswerk is in principe onbezoldigd. Dit betekent niet dat vrijwilligers geen onkostenvergoedingen kunnen ontvangen. Verenigingen zijn echter niet verplicht om de onkosten te vergoeden.

Volgens de ‘wet betreffende de rechten van vrijwilligers’ die sinds 2007 volledig van kracht is, moeten verenigingen hun vrijwilligers wel vooraf op de hoogte brengen van de afspraken hierover. Aan deze ‘informatieplicht’ kan je best voldoen door het opmaken en publiceren (bv. op de website of in jullie tijdschrift) van een huishoudelijk reglement. Download hier een model van huishoudelijk reglement (pdf) waarin alle noodzakelijke bepalingen om te voldoen aan de informatieplicht opgenomen werden.

Een vereniging kan ervoor opteren om de reële kosten te vergoeden en/of om een forfaitaire onkostenvergoeding te betalen. Deze keuzes worden in het huishoudelijk reglement verduidelijkt. Je kan er voor opteren om voor een bepaald soort vrijwilligerswerk een forfaitaire regeling te hanteren en voor een andersoortig werk de werkelijke kosten te vergoeden.

Reële kosten moeten uiteraard bewezen worden; wanneer gewerkt wordt met een forfaitair bedrag is dit niet het geval. Het forfaitair bedrag dat uitgekeerd kan worden is wel begrensd tot 24,79 euro per dag (of 991,57 euro per jaar). Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Op dit moment betekent dit dat je als vrijwilliger maximaal 32,71 euro per dag of 1308,38 euro per jaar mag ontvangen (bedragen voor 2016). In 2017 stijgt de vrijwilligersvergoeding: maximum 33,36 euro per dag én een maximum van 1.334,55 euro per jaar.

Sinds 2009 is ook een combinatie mogelijk van de forfaitaire onkostenvergoeding en de terugbetaling van reële vervoersonkosten. Elke vrijwilliger kan maximaal 2000 kilometer per jaar laten terugbetalen. De maximale kilometervergoeding bedraagt sinds 1 juli 2016 tot 30 juni 2017 0,3363 euro/km. Een fietsvergoeding uitbetalen is eveneens mogelijk (max. 0,20 euro/km).

Verenigingen zijn uiteraard niet verplicht de maximale bedragen uit te keren. Belangrijk is echter dat deze niet overschreden worden, anders is niet langer sprake van vrijwilligerswerk en dreig je last te krijgen van de fiscus of de RSZ.

Meer informatie

Meer informatie over de vrijwilligerswetgeving en het betalen van onkostenvergoedingen vind je bij de provinciale steunpunten vrijwilligerswerk:

Antwerpen (https://vrijwilligerswerk.be/organisaties-van-a-tot-z/provincie-antwerpen)
Brussel (http://www.hetpuntbrussel.be/)
Limburg (www.limburg.be/vrijwilligers)
Oost-Vlaanderen (www.oost-vlaanderen.be/public/cultuur_vrijetijd/vrijwilligers/index.cfm#.UZs2Wso3IsI)
Vlaams-Brabant (www.vlaamsbrabant.be/welzijn-gezondheid/vrijwilligers/index.jsp)
West-Vlaanderen (https://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/welzijn_/wegwijzerennetwerking/steunpuntvrijwilligerswerk/Paginas/default.aspx)

Of via onderstaande links:

www.vrijwilligersweb.be
www.vrijwilligerswerk.be