Masterclass over erfgoed in de 21ste eeuw

Op 12 maart 2014 organiseert Heemkunde Vlaanderen samen met FARO en de Vrije Universiteit Brussel een internationale masterclass met de Franse professor Guy Saez met als thema ‘Vie associative, patrimoine et développement culturel’.

Deze masterclass is de eerste aflevering in een nieuwe reeks lezingen, masterclasses en studiedagen over het thema ‘Erfgoed, verenigingen, geschiedenis en heemkunde in de 21ste eeuw.

Het doel is om minstens twee keer per jaar in Vlaanderen een internationale spreker of gevalstudie aan bod te laten komen en zo bij te dragen aan een eigentijds internationaal en academisch referentiekader voor lokale erfgoedzorg en alledaagse historische cultuur.

Samen met Hervé Glevarec leidde Guy Saez in het begin van de 21ste eeuw een grootschalig onderzoek naar erfgoed, verenigingen en lokale geschiedenis in Frankrijk. Dit leidde in 2002 tot het standaardwerk Le patrimoine saisi par les associations. Hoe kijkt hij twaalf jaar later terug op dit werk, dat naast een schat aan empirisch materiaal, ook een serieuze aanzet tot theorievorming was over het belang en de rol van verenigingen in het erfgoed? Wat is er sindsdien veranderd? Welke lessen trekt hij daar uit, voor Frankrijk en voor andere Europese landen.

Over de spreker

Guy Saez is verbonden aan het departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Grenoble. Zijn werk over beleidsstudies, politieke en sociale wetenschappen focust op publieke actie, cultuurpolitiek, subsidiariteit en de relatie tussen verschillende bestuursniveaus.

Hij heeft daarbij zowel aandacht voor co-regulering, decentralisatie, regionale dynamieken als internationalisering. Saez is bovendien een van de Franse autoriteiten op het vlak van de kritische studie van cultuur- en erfgoedbeleid in diverse Franse regio’s en de afstemming van cultuur- en erfgoedbeleid tussen verschillende bestuursniveaus.

Naast tientallen andere boeken en artikels, publiceerde hij onder meer in 2013 samen met zijn collega Jean-Pierre Saez de bundel Les nouveaux enjeux des politiques culturelles over territoriale dynamieken, cultuurbeleid en overheden in Europa.

Locatie en datum?

Woensdag 12 maart 2014 (15u-17u) – Vrije Universiteit Brussel, lokaal E 0.0.4, Pleinlaan 2, Brussel (Campus Etterbeek – Elsene).

Deelnemen is gratis, maar  inschrijven (via FARO) is verplicht. De masterclass (1u inleiding; 1u discussie) wordt verzorgd in het Frans. Vragen kunnen in het Nederlands of Engels worden gesteld.

Voor meer informatie over deze masterclass kunt u terecht bij Nele Provoost  via nele.provoost@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 51 74.

Geplaatst in Internationaal, Studiedagen, Vorming.