Lokale erfgoedverenigingen en btw

Het zal je maar overkomen als heemkring. Plots staat een btw-controleur voor je deur die doodleuk komt vertellen dat de vereniging al jaren haar btw-plicht verzuimt. Gelukkig zijn zulke voorvallen geen schering en inslag, maar in het geval van dergelijk onverwacht bezoek kan je maar beter goed voorbereid zijn.

En dat is niet altijd het geval. Heemkringen en andere lokale erfgoedorganisaties zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de btw-wetgeving. Ten onrechte menen sommige verenigingen dat zij, als kleine organisaties, geen belasting op toegevoegde waarde hoeven te betalen.

Maar zo eenvoudig is het niet. In Bladwijzer proberen we de belangrijkste aandachtspunten op de lijsten en het kluwen van de btw-wetgeving voor lokale erfgoedverenigingen te ontrafelen.

Geplaatst in Bladwijzer.