Leer fondsen werven met Boekensteun

Via het platform Boekensteun.be,  een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren, kunnen erfgoedinstellingen op zoek gaan naar financiering voor de conservering van oude boeken of bibliotheekcollecties. Ook heemkundige kringen kunnen via de website een campagne opstarten om fondsen te werven.

Heeft uw vereniging papieren erfgoed dat toe is aan restauratie of een betere verpakking? Dan kan je een inzamelingen starten via Boekensteun.be. Onder het motto ‘geef om boeken’ helpt Boeksteun.be je, in samenwerking met Heemkunde Vlaanderen, bij het vinden van geld voor het behoud van historische boeken, kranten, tijdschriften of ander bibliotheekerfgoed.

Crowdfunding?

Het project werd drie maanden geleden gelanceerd en inmiddels zijn de eerste campagnes succesvol afgerond. Men maakt daarbij gebruik van crowdfunding, waarbij aan de gemeenschap gevraagd wordt om kleine bedragen te investeren in een bepaald project.

Het blijkt ondertussen dat erfgoedprojecten met bedragen van twee- tot vierduizend euro vlot gefinancierd geraken. Sinds oktober is er met succes geld opgehaald voor de restauratie van een handgedrukt boek, de digitalisering van een muziekhandschrift, de herverpakking van een collectie historische kaarten en de aankoop van speciale bewaardozen voor een kwetsbaar tijdschrift.

Ook voor uw boekenkast

Lokale erfgoedverenigingen kunnen in het komende half jaar een campagne starten op Boekensteun. Heemkunde Vlaanderen en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek geven daarvoor begeleiding bij alle noodzakelijke stappen. Daarbij krijgt u tal van praktische tips over fondsenwerving en nieuwe media. Met de beschikbare sjablonen ontwikkel je eenvoudig eigen flyers en affiches.

Welke objecten komen in aanmerking? Boekensteun is er voor alle historisch bibliotheekmateriaal, of alles wat in vroegere eeuwen van de drukpers is gerold of door nijver overschrijven werd verspreid. Dat kunnen boeken, kranten of tijdschriften zijn, maar ook handschriften, partituren, pamfletten, prenten, affiches, kaarten of plannen.

Ongetwijfeld heeft jouw vereniging wel iets op de boekenplank staan dat extra aandacht verdient. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de collectie op een of andere manier publiek toegankelijk moet zijn.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met consulenten@heemkunde-vlaanderen.be of met Sam Capiau van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek via sam@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be. Wacht zeker niet te lang, want de steun is maar gegarandeerd tot eind september 2014!

Geplaatst in Ondersteuning.