Lancering Erfgoeddatabank Demervallei

Het Regionaal Landschap Noord-Hageland lanceert tijdens de Erfgoeddag in Diest op zondag 21 april 2013 de Erfgoeddatabank Demervallei. Deze databank maakt het landschappelijk erfgoed in de Demervallei toegankelijk voor een breed publiek.

De Erfgoeddatabank Demervallei wordt gelanceerd met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de vijf Demergemeenten. De heemkringen en erfgoedverenigingen uit de Demervallei van Diest tot Werchter werken via deze databank samen om hun collecties te delen met het grote publiek. Samen bieden ze een breed overzicht van het cultureel historisch erfgoed van de Demervallei. Naast beeldmateriaal kan je in de databank ook films, geluidsfragmenten en documenten raadplegen. Dankzij de inzet van de verenigingen wordt de online databank het digitaal geheugen van de Demervallei.

Vanaf de lancering tijdens de Erfgoeddag kan iedereen de databank www.erfgoeddemer.be bezoeken. Je kan als nieuwe bezoeker je registreren en een eigen collectie ‘favorieten’ samenstellen uit het beschikbare materiaal. Via een zoekfunctie kan je gericht op zoek gaan naar bepaalde thema’s doorheen alle collecties of je kan op verkenning gaan op de deelpagina’s van de verschillende deelnemende verenigingen.

De Erfgoeddatabank Demervallei wordt tijdens de Erfgoeddag gelanceerd. Samen met de stad Diest zal het Regionaal Landschap Noord-Hageland dan vanaf 13.30 uur een stand bemannen aan de Ezeldijkmolen in Diest (Schaffensestraat). Je kan er een leuke prijs winnen door deel te nemen aan een online-quiz over de Erfgoeddatabank. De stad Diest organiseert die dag ook rondleidingen over de Demer in Diest. Het volledige programma vind je op de website van de stad.

De Erfgoeddatabank Demervallei werd ontwikkeld in het kader van het project ‘ABC van de Demervallei’ in samenwerking met Heemkunde Vlaanderen. Met dit project brengt het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw inwoners uit de regio weer in contact met hun riviervallei. Op deze manier halen ze terug de band aan met het landschappelijk erfgoed en worden de sporen van vroeger landschapsgebruik leesbaar gemaakt.

Foto: Zicht op de ’s Hertogenmolens in Aarschot op de Demer, gelegen achter het Begijnhof, nabij de Onze-Lieve-Vrouwekerk. © Johan Van Rensbergen

Geplaatst in Projecten.