Kwartetten met Affligems erfgoed

Iedere maand plaatsen we een originele heemkundige activiteit ‘in de kijker’. Ook een activiteit van jouw vereniging kan in de kijker komen! We zijn op zoek naar activiteiten die origineel of vernieuwend zijn, of een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor andere organisaties. Voldoet jouw activiteit aan die criteria? Stuur dan een verslag en een aantal foto’s naar consulenten@heemkunde-vlaanderen.be, en wie weet staat jouw activiteit volgende maand op onze website.

Deze maand zetten we Heemkundige Kring Belledaal uit Affligem in de kijker. Vorig week lanceerde de heemkring een nieuw kwartetspel over het Affligemse erfgoed. Het spel bevat 36 kaarten met erfgoed en toeristische bezienswaardigheden uit de drie deelgemeenten van Affligem.

De Heemkundige Kring Belledaal stelde het kwartetspel vorige week, samen met zijn nieuwe jaarboek, voor aan het grote publiek. “Zoals in onze statuten voorzien is, willen we met dit kaartspel ons erfgoed meer toegankelijk maken voor iedereen. We denken dan zowel aan nieuwe inwoners, als aan jonge gezinnen, scholen, jeugdbewegingen…” vertelt Mia Kerstens, bestuurslid van Belledaal.

Het kwartetspel kan op twee manieren gespeeld worden, ofwel zoals de klassieke kwartetspellen ofwel met een extra moeilijkheidsgraad: vooraleer je tegenspeler de kaart ontvangt, dient hij/zij eerst nog een bijkomende vraag te beantwoorden. Het kwartetspel bestaat uit negen reeksen van telkens vier kaarten. De kaarten zijn verdeeld over negen verschillende thema’s: Historische gebouwen, de Abdij, Straatmonumenten, Volksdevotie, Natuurkracht, Religieus erfgoed, Oorlogsmonumenten, Architecturaal erfgoed en Het Affligembier. “Ikzelf koos de onderwerpen voor de kaarten, terwijl de bijhorende teksten werden samengesteld door mede-bestuurslid Wilbert de Leyn,” vertelt Mia. We hebben getracht om iedere deelgemeente gelijkwaardig aan bod te laten komen. Dat was niet altijd zo vanzelfsprekend, maar we hopen dat we hier toch in geslaagd zijn.”

“We zijn bijzonder fier dat we ons Affligems kwartetspel nu eindelijk konden voorstellen, want eigenlijk was het idee al twee jaar aan het rijpen. Dat het zo lang heeft geduurd, lag eigenlijk vooral aan het feit dat het vrij moeilijk was om sponsors te vinden voor dit heemkundig project,” aldus Mia. “Met de hulp van Heemkunde Vlaanderen konden wij voor het project echter een subsidiedossier samenstellen, dat werd ingediend bij Cera Foundation. Wegens het belang van het project, namelijk het laagdrempelig toegankelijk maken van de schoonheid van een gemeente op het Vlaamse platteland, koos de stichting ons kwartet uit als een van de projecten die zij steunt in het kader van haar doelstellingen.”

.
Steun voor het project kwam er ook van het gemeentebestuur van Affligem: “Michel Verdood, huisfotograaf van onze gemeente, ging ruim een jaar lang op stap om aan de hand van onze gegevens de juiste foto’s te nemen. Michel maakte unieke beelden die de schoonheid en de historische waarde van die pareltjes tot hun recht laten komen. Bij het thema ‘Natuurkracht’ bijvoorbeeld, staan op de vier kaarten respectievelijk de Oude Molen in Hekelgem, de watermolen in Essene, de sluis op de Dender in Teralfene en het hopveld aan de abdij in Hekelgem.

Ook de Affligem Brouwerij Alken-Maes, die al jaren de verschillende Affligem-bieren brouwt in Opwijk, steunde het initiatief van het Affligemkwartet om de reputatie van de naambekendheid van haar bieren te ondersteunen. “Zonder deze steun zou het projct voor een kleine kring als de onze onmogelijk geweest zijn,” aldus Mia. Ten slotte werd ook samengewerkt met de plaatselijke werkgroep ‘Trage Wegen’: langs een speciaal traject kunnen wandelaars kennismaken met diverse van de uitgekozen onderwerpen. Deze wandelingen zullen dit najaar ingelopen worden tijdens de ‘Dag van de Trage Wegen’.

Mia: “We hopen nu dat het Affligem-kwartet bij velen, uit Affligem zelf en uit andere gemeenten van dichtbij en veraf, heel bekend zal worden. Op die manier kan de historische en artistieke rijkdom van Affligem uitstralen tot ver over de gemeentegrenzen. Want is onbekend nog altijd niet onbemind? We kregen ondertussen zelfs al een bestelling vanuit Tilburg in Nederland!”

Het kwartetspel kan besteld worden bij Heemkundige Kring Belledaal, secretariaat: Aarhulst 53, 1790 Affligem. Bestelling door storting op rek. IBAN: BE96 4219 1981 4105 BIC: KREDBEBB van 6 euro (+ 1,50 euro verzendingskosten).

Met dank aan Wilbert en Mia de Leyn-Kerstens, bestuursleden HK Belledaal.
Website: www.belledaal.be

Geplaatst in Activiteit in de kijker.