Ketnetters op zoek naar hun familiegeschiedenis in Stambos

Grootouders spelen een belangrijke rol in het leven van hun kleinkinderen. Daarom pakt Ketnet in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen dit najaar uit met enkele initiatieven rond grootouders en kleinkinderen. Door te praten over het verleden, leren kinderen meer bij over hun eigen identiteit.

Om dialoog te stimuleren tussen kleinkinderen en hun grootouders, ontwikkelde Ketnet een online tool, Het Stambos, waarop een belevingsstamboom gemaakt kan worden. Daarnaast werd een lessenpakket voor de lagere school ontwikkeld, dat leerkrachten moet helpen om het in de klas te hebben over afkomst en verleden.

Familiekunde Vlaanderen werkt ook mee aan een nieuw programma, ‘Ben ik familie van’ op Ketnet, waarin zes kinderen op zoek gaan naar hun roots. Zo zou de tienjarige Daan graag weten of hij werkelijk van een heks afstamt, zoals zijn opa ooit verteld heeft. Er zijn zes familieverhalen die elk in vier afleveringen worden uitgezonden van maandag tot donderdag om 18u45 vanaf 9 november.

Ontdek de zes verhalen via de website van Familiekunde Vlaanderen.

Ketnet heeft ook nog enkele andere programma’s die kijken naar de band tussen kleinkind en grootouder. Zo kijkt Karrewiet Plus naar het fenomeen van Kangeroewonen. De quiz ‘Oude Taart’ zet de samenwerking tussen duo’s van grootouders en kleinkinderen centraal. Als laatste is er ook nog ‘Viva Bomma’ waarin kleinkinderen voor één dag de hobby van oma of opa uitoefenen en omgekeerd.

Geplaatst in Varia.