Kampioenschap ‘oud schrift’

Vele onderzoekers kennen uit eigen ervaring de voldoening om teksten van lang geleden te ontcijferen. Het gaat niet zonder moeite, het vraagt volharding en zelfs een gezonde dosis koppigheid, maar de historische sensatie is weergaloos. Hoe goed ben jij in het lezen van oud schrift? Dat kun je nu testen in het open kampioenschap ‘oud schrift lezen’, een online-wedstrijd ingericht door het Rijksarchief Leuven.

Je moet geen bolleboos in de paleografie zijn om mee te doen. Deze wedstrijd richt zich uitdrukkelijk tot amateurs. Professionelen zoals archivarissen en historici kunnen niet deelnemen. Op die manier wil men de kennis van het oude schrift bij het brede publiek promoten en degenen die hierin bedreven zijn, even in het zonnetje zetten. Gun jezelf wat prettige historische hersengymnastiek.

Je vindt de opgave op de website van het Rijksarchief. Tot 31 augustus kan je je oplossing mailen naar paleografie@arch.be. Achteraf krijg je de correcte transcriptie om jouw versie te controleren.

Half september krijgen de beste kandidaten een uitnodiging om deel te nemen aan de finale op 9 oktober 2010, in het Rijksarchief in Leuven. De finalisten krijgen dan een uur de tijd om een aantal Nederlandstalige (fragmenten van) teksten te lezen. De verbetering, de bekendmaking van de resultaten en de prijsuitreiking gebeuren nog dezelfde dag. Intussen krijgen de finalisten een VIP-bezoek aan het nagelnieuwe Rijksarchief te Leuven aangeboden.

Geplaatst in Varia.