Jozef Weyns, een held?

Op 26 april organiseert de Erfgoedcel Mechelen een lezing over Jozef Weyns. De voordracht kadert in de reeks Soirée Lamot, met als thema ‘Helden’.

Jozef Weyns (1913-1974) was een pionier van de Vlaamse heem-, volks- en familiekunde. Hij was een gedreven onderzoeker met een brede belangstelling, die leidde tot tal van artikels, boeken en lezingen. Weyns tekende, dichtte, fotografeerde, interviewde, schilderde, zong, ontwierp en bouwde. Hij was bovendien de geestelijke vader en de eerste conservator van het openluchtmuseum in Bokrijk.

Als gangmaker van de heem- en volkskunde werd Weyns erkend en bewonderd. Hij was een geëngageerd wetenschaps- en ambachtsman, die vanuit een katholieke, volksverbonden inspiratie wilde bijdragen tot de Vlaamse culturele ontvoogding. Hij had een ruim netwerk in binnen- en buitenland.
Hedendaagse specialisten van heemkunde, volkscultuur en monumentenzorg erkennen Weyns verdiensten, maar beklemtonen ook het tijdgebonden karakter van zijn werk. De held Weyns was een onderzoeker van vlees en bloed, een kind van zijn tijd.

Spreker Godfried Kwanten, afdelingshoofd Archief van KADOC – KU Leuven, doceert en publiceert over de sociale en politieke geschiedenis van België in de 20ste eeuw. Hij is bestuurslid van de vzw Speelbergen-Heem dr. Jozef Weyns en werkte mee aan het boek ‘Achter de traditie’.

De lezing vindt plaats op donderdag 26 april om 20u in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot (Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen). Meer informatie vind je op erfgoedcelmechelen.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.