Jongeren en heemkunde. Want heemkunde is hip!

Jonge vrijwilligers die zich willen inzetten in een heemkundige kring of een lokale erfgoedvereniging, hebben vaak andere ideeën, regels en normen dan de oudere generatie. Hoe kun je in de vereniging jonge vrijwilligers aantrekken en houden? Hoe voorkom je dat een generatieconflict een schisma in de vereniging veroorzaakt? Kunnen jong bloed, nieuwe tendensen en oude waarden samen een waardevol geheel vormen?

Voor het vierde nummer van Bladwijzer schreef Bert De Smet een bijdrage over zijn ervaringen als bestuurslid bij de Juliaan Claerhout-kring uit Wielsbeke. Je kunt het artikel hieronder ook integraal downloaden. In het artikel pleit hij voor een intergenerationeel bestuur waarbij jongeren en ouderen samen aan de heemkundige kar trekken, en beschrijft hij de evolutie van de Wielsbeekse heemkring naar een jonger bestuur en een frissere en modernere heemkundige aanpak.

Jongeren en heemkunde. Want heemkunde is hip! (pdf)

Geplaatst in Bladwijzer.