Itinera Nova zoekt hulp bij ontsluiting schepenbank

Itinera Nova. Nieuwe wegen naar de digitale ontsluiting van archiefbronnen is een project van het stadsarchief Leuven. Het project wil de registers van de middeleeuwse Leuvense schepenbank digitaal beschikbaar stellen met behulp van vrijwilligers. Momenteel zijn al meer dan 30 vrijwilligers actief bezig met het inscannen van de registers of het transcriberen van de Middelnederlandse akten.

Het stadsarchief van Leuven ging in 2009 van start met Itinera Nova. Het doel van het project is om de meest omvangrijke bron uit het ancien regime uit het Leuvense stadsarchief integraal te digitaliseren en gaandeweg ook voor online raadpleging te ontsluiten.

De archiefbron in kwestie bestaat uit 1.128 registers van de Leuvense schepenbank, die samen een onafgebroken periode van meer dan 4 eeuwen (1362-1795) bestrijken. Ze vormen een belangrijke historische bron voor de geschiedenis van Leuven en van het hertogdom Brabant (de huidige provincies Vlaams- en Waals-Brabant, Antwerpen en Noord-Brabant).

Heb je interesse om ook mee te werken aan het inscannen of transcriberen? Dan kan je zaterdag 7 september 2013 naar de infovergadering komen in de leeszaal van het stadsarchief Leuven (Tweebronnen, Rijschoolstraat 4/001, 3000 Leuven). Je krijgt er uitgebreide informatie over het project en je kan ook kennismaken met de vrijwilligers.

Programma

• 10.00 – 11.00 uur: infovergadering met voorstelling van het project en de vrijwilligerswerking
  • 11.00 – 12.00 uur: lezing over de middeleeuwse strafbedevaarten in de Leuvense schepenbankregisters door archivaris Marika Ceunen
  • 12.00 – 13.00 uur: Meet-In, informele vergadering van de Itinera Nova-vrijwilligers
  • 13.00 uur: broodjeslunch

Inschrijven voor de infosessie en/of de lezing kan via mail naar archief@leuven.be of telefonisch op het nummer 016 30 08 69.

Geplaatst in Oproepen.