Informatie verspreiden via de kanalen van Heemkunde Vlaanderen

Als heemkundige kring of erfgoedorganisatie kan de website van Heemkunde Vlaanderen een handige manier zijn om informatie van je vereniging te verspreiden, zoals het aankondigen van activiteiten, nieuwsberichten en publicaties.

Activiteiten aankondigen in de heemkundige kalender

Voor het aankondigen van erfgoedactiviteiten maakt Heemkunde Vlaanderen gebruik van de UiTdatabank van Cultuurnet. Als je daar bij het invoeren van een activiteit gebruik maakt van het trefwoord ‘heemkunde’, verschijnt de activiteit automatisch in de heemkundige kalender.

Het gebruik van de UiTdatabank brengt heel wat voordelen met zich mee: zo verschijnt je activiteit niet alleen op de website van Heemkunde Vlaanderen, maar ook in de UiTdatabank van jouw gemeente. Daarnaast kan er gefilterd worden op soort van activiteit, plaats en tijdstip. Regelmatig lopen er ook acties om projecten rond een bepaald thema te bundelen, zoals rond de Eerste Wereldoorlog of migratie.

Activiteiten van onze doelgroep en professionele erfgoedorganisaties worden bovendien opgenomen in de ‘heemkundige kalender’ van onze maandelijkse nieuwsbrief.

Nieuws aankondigen bij Heemkunde Vlaanderen

Heemkunde Vlaanderen maakt gebruik van een ScoopIt-pagina voor de verspreiding van nieuwsberichten over lokaal erfgoed of andere relevante informatie (zoals boeken, subsidies, krantenartikel, verslag activiteit,…). Als heemkundige kring kan je ons hier zelf ook berichten voor aanleveren. Deze nieuwsverspreiding dient echter niet voor het aankondigen van activiteiten: daarvoor kan je gebruik maken van de UiTdatabank van CultuurNet. Naast de verdeling via de ScoopIt-pagina, wordt een selectie van deze nieuwsberichten ook opgenomen in onze maandelijkse nieuwsbrief.

Hoe kan ik zelf een nieuwsbericht aanleveren?

• Stuur een mail naar rob.bartholomees@heemkunde.vlaanderen.be
  • Vermeld ‘nieuws voor ScoopIt’ in de onderwerpregel van de mail
  • Het bericht kan uit twee vormen bestaan:
    • een link naar het bericht op een website.
    • een kant-en-klaar aangeleverde tekst, niet langer dan 600 tekens, vergezeld van een passende afbeelding in jpeg-formaat.

Tijdschriften of (jaar)boeken aankondigen

Onze ScoopIt-pagina kan ook gebruikt worden voor de verspreiding van publicaties van lokale erfgoedorganisaties. Opgelet: hiervoor geldt echter wel dat commerciële uitgaves niet in aanmerking komen, evenals publicaties die niet stroken met de missie van Heemkunde Vlaanderen. Mocht de aangeboden informatie fouten bevatten, dan valt ook dit buiten de verantwoordelijkheid van Heemkunde Vlaanderen.

Voor de verspreiding van de publicatie dien je volgende gegevens te mailen naar rob.bartholomees@heemkunde-vlaanderen.be:

• titel
  • auteur(s)
  • Korte inhoud (max. 600 tekens, inclusief spaties)
  • Prijs
  • Bestelinformatie
  • Afbeelding in jpeg-formaat: dit kan de coverafbeelding zijn, een foto van de auteur, of een foto van de vereniging.

Doorgeven adresgegevens heemkringen

Heemkunde Vlaanderen beschikt over een uitgebreid adressenbestand (zowel post- als e-mailadressen) van haar doelgroep, gaande van vzw’s, feitelijke verenigingen tot privépersonen. Om de privacy van de doelgroep te beschermen, worden lijsten van e-mailadressen nooit doorgegeven. Postadressen van de verenigingen daarentegen worden enkel doorgegeven aan niet-commerciële organisaties.