In beeld: Heemkring ‘De Botermolen’ 50 jaar

Zondag 18 augustus vond in Keerbergen een historische karren- en wagenstoet plaats ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van Heemkring De Botermolen. Ongeveer 600 vrijwilligers in historische kledij brachten elk tafereel uit de stoet tot leven.

De Keerbergse heemkring, met haar museum, wilde haar bestaan gedurende een half decennium feestelijk herdenken en laten zien wat er zich tussen 1963 en 2013 heeft afgespeeld binnen de vereniging. Men besloot om de geschiedenis, de activiteiten en de verschillende facetten van de kring te tonen aan het publiek door middel van een karren- en wagenstoet.

De Heemkring ontstond vijftig jaar geleden naar aanleiding van een actie voor het goede doel. Toen pater Staf Schoovaerts naar Brazilië vertrok, wilden enkele inwoners hem financieel steunen. Een twaalftal jongemannen besloot om een expo te organiseren met als thema ‘Rond Den Open Haard’. Na de tentoonstelling moesten al de voorwerpen opgeslagen worden en zo ontstond heemkring De Botermolen.

Actueel heeft de heemkring een collectie van zowat 100 voertuigen in een karren- en wagenloods van meer dan 150 meter. Daarmee beschikt “De Botermolen” over een van de grootste en volledigste collecties operationele regionale karren en wagens in België.

Ongeveer 600 vrijwilligers werkten mee aan de stoet. Tijdens de stoet werden de voertuigen getrokken door paarden, honden, ezels en ossen. Elke kar of wagen werd ingekleed met honderden gebruiksvoorwerpen, typisch voor elk voertuig. Niet minder dan 16 taferelen van de stoet werden ingeleid door een passende boodschap naar de toeschouwers.

Naar aanleiding van hun 50-jarige bestaan, diende de heemkring ook een aanvraag in om een Koninklijke vereniging te worden. Is jouw vereniging 50 jaar of ouder? Dan kan ook jij het brevet Koninklijke Maatschappij aanvragen. De volledige procedure kan je vinden via deze website.

Hieronder vind je een fotogalerij met enkele impressies van de Karren- en wagenstoet.

Geplaatst in Activiteit in de kijker.