In beeld: 12de Hanswijkcavalcade Mechelen

Op zondag 25 augustus en zondag 1 september vond de 12de Hanswijkcavalcade Mechelen plaats, een bijzonder evenement dat maar één keer om de 25 jaar door de Mechelse binnenstad trekt. Meer dan 3.000 vrijwilligers werkten mee aan de twee edities.

De ‘Hanswijkcavalcade Mechelen’ is een historisch evenement dat bestaat uit twee delen die het kerkelijke en het stedelijke in Mechelen verbinden: de Hanswijkcavalcade en de Mechelse Ommegang.

Het eerste deel, de Hanswijkcavalcade, is een grootse historisch-religieuze stoet met ruiters en door paarden getrokken praalwagens. Bekende taferelen uit de bijbel en uit de Mechelse geschiedenis worden uitgebeeld: de legende van de Hanswijk, de jeugd van Karel V en landvoogdes Margaretha van Oostenrijk…

Het tweede deel, de Mechelse Ommegang, evolueerde van een van oorsprong religieuze processie naar een wereldse stoet, een ‘ommegang’ vol volkse en theatrale elementen en figuren. In 1738, het jaar van de allereerste Hanswijkcavalcade, sloot de Mechelse Ommegang de Cavalcade af. Nadien werd beslist om de twee evenementen aan elkaar te koppelen. Daardoor gaat de Ommegang sindsdien in principe maar één keer om de 25 jaar meer uit. Voor erg speciale gelegenheden wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.

De onderdelen van de Ommegang zijn van de hand van Mechelse beeldhouwers uit de 15de tot 17de eeuw. De zes leden van de Mechelse Reuzenfamilie, die op de lijst van immaterieel erfgoed van Unesco prijken, zijn voor velen het pronkstuk. Speciaal voor de Cavalcade van dit jaar zagen twee nieuwe Reuzenkinderen het licht: Noa en Amir.

Andere onderdelen van de ommegang zijn het Ros Beiaard, Schip Van Oorlog, Rad van Fortuin en Opsinjoorke (de stadsmascotte van Mechelen). Het Mechelse Figurentheater De Maan ontwierp drie nieuwe figuren die in de loop der jaren verloren gingen: de Draak, de Eenhoorn en de Walvis.

Hieronder vind je een fotogalerij met enkele impressies van de Hanswijkcavalcade Mechelen.

Geplaatst in Evenementen.