In beeld: 11de Nacht van de Geschiedenis

Dinsdag 19 maart vond de elfde Nacht van de Geschiedenis plaats, één van de grootste jaarlijkse erfgoedevenementen van Vlaanderen. Meer dan 16.000 geschiedenisliefhebbers namen deel aan zo’n 250 activiteiten rond het overkoepelende thema ‘Vakmanschap’. Tijdens de Nacht verscheen ook het nieuwe fotoboek ‘Hands on’ van fotograaf Marco Mertens en werd de tweede Davidsfonds Geschiedenisprijs uitgereikt aan Herman Van Goethem.

Duizenden erfgoedvrijwilligers organiseerden zo’n 250 creatieve en originele activiteiten waarbij de deelnemers konden kennismaken met het rijke verleden van generaties ambachtsmannen en vakvrouwen. Exclusief voor de Nacht van de Geschiedenis openden een aanzienklijk aantal vakmensen hun ateliers voor een beperkt publiek.

De meest succesvolle activiteiten waren onder andere de theatervoorstelling over nieuwe en oude ambachten in Maaseik, de vertel- en filmavond in Zwevezele en het bedrijfsbezoek aan Monument Vandekerckhove in Zottegem. Deze drie activiteiten waren volzet, net zoals de helft van alle georganiseerde activiteiten.

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis werd in het atelier van glaskunstenares Elisabeth Leenknecht het gloednieuwe fotoboek ‘Hands on’ van topfotograaf Marco Mertens voorgesteld. In het boek vertellen 15 vakmannen en -vrouwen hun levens- of generatieverhaal. Naar aanleiding van de elfde Nacht van de Geschiedenis werd ook de tweede Davidsfonds Geschiedenisprijs uitgereikt. Herman Van Goethem, conservator van Kazerne Dossin in Mechelen, werd gekozen uit een shortlist van zes kandidaten.

Hieronder vind je een fotogalerij met enkele impressies van de elfde Nacht van de Geschiedenis.

Meer foto’s kan je vinden op de Facebookpagina van Davidsfonds Evenementen.

De Nacht van de Geschiedenis is een initiatief van Davidsfonds Evenementen in samenwerking met Heemkunde Vlaanderen, De Standaard, Radio 2 , Schatten van/in Mensen, Acht, G-Geschiedenis, Omer en Unizo.

Geplaatst in Evenementen.