Het Willemsfondsarchief: steeds een ontdekking

Het Willemsfonds heeft een rijk verleden dat uitzonderlijk goed is gedocumenteerd.
Na een inleidende lezing over het brede idee van volksontwikkeling in de 19e eeuw wordt alles meteen concreet gemaakt. De cursisten kunnen zelf proeven van deze historische schat. Ze krijgen voorbeelden van hoe een Willemsfondsafdeling of een heemkundige kring hiermee het verhaal van het verleden kan stofferen. Er volgen ook praktische tips om dit naar buiten te brengen (met een pop-upexpositie, een verhaal, een website …). Het verenigingsverhaal levert ongetwijfeld een schat aan informatie op voor het bredere politieke en socioculturele leven van de gemeente.Ook de toekomst telt: door de digitalisering dreigt heel wat archiefmateriaal te verdwijnen. Tijdens deze inspiratiedag komen een aantal praktische tips voor het bewaren van hedendaagse (digitale) verenigingsarchieven ter sprake. Hoe kunt u omgaan met de (digitale) verslagen en uitnodigingen? Op welke wijze kunt u het digitale fotoarchief op duurzame wijze bewaren? Wat is de rol van vrijwilligers? Deze praktische tips overstijgen de Willemsfonds-case en vormen zeker een meerwaarde voor heemkundigen.

Voor wie is de cursus?

De inspiratiedag richt zich tot eenieder die voeling heeft met het rijke verleden van lokale verenigingsarchieven en die dit voor de toekomst wil bewaren.

Data, info en sprekers

Zaterdag 11 februari 2017, van 9u30 tot 16u
Sprekers: Wetenschappelijk medewerkers (Liberaal Archief), Daphné Maes (Heemkunde Vlaanderen) en Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen)

Locatie

De studiedag wordt georganiseerd in het Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent

Liberaal Archief, het Willemsfonds en Heemkunde Vlaanderen

Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht.

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

De inschrijvingen voor deze studiedag zijn afgesloten. Indien u graag op de wachtlijst wil staan, kan u mailen naar hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be.

Geplaatst in Vorming.