Herita is nieuwe erfgoedspeler

Sinds vorige week heeft de Nieuwe Erfgoedorganisatie die onstond uit de fusie van het Coördinatiecentrum Open Monumentendag Vlaanderen, Erfgoed Vlaanderen en het Forum voor Erfgoedverenigingen, een officiële naam: Herita. Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, wil daarmee een organisatie ontwikkelen naar analogie van de Engelse en Schotse National Trusts.

‘Door de werking van de National Trusts zijn erfgoed en erfgoedzorg een deel van de Engelse en Schotse identiteit geworden’, zegt Bourgeois. ‘Ik wens dat er in Vlaanderen een Herita-gevoel groeit dat vergelijkbaar is met het Engelse en Schotse Trust-gevoel.’

De werking van Herita werd al op 16 januari 2012 opgestart maar nu pas raakte de nieuwe naam bekend. Haar werkgebied omvat onder meer het beheer van een aantal erfgoedsites en de organisatie van Open Monumentendag, met de nadruk op onroerend erfgoed.

Aan de nieuwe naam en het nieuwe logo koppelt de organisatie een charmeoffensief en een sensibiliseringscampagne. Daarmee wil het de grootste erfgoedfamilie van Vlaanderen worden. Zowel professionelen als vrijwilligers kunnen lid worden en krijgen dan ondersteuning op maat.

Meer info vind je op www.herita.be

Voor alle duidelijkheid: Deze nieuwe situatie verandert niets aan de werking van Heemkunde Vlaanderen. Heemkundige kringen en lokale collecties kunnen bij ons nog steeds terecht voor gratis ondersteuning en advies. Lidmaatschap is daarvoor niet nodig, al kan u wel vrijblijvend een abonnement nemen op ons Tijd-Schrift.

Geplaatst in Beleid.