Heemkundeartikels.be gelanceerd: dé databank voor heemkundige artikels

Afgelopen weekend lanceerde Heemkunde Vlaanderen de website www.heemkundeartikels.be, de toegang naar een databank van heemkundige artikels met meer dan 160.000 artikelbeschrijvingen uit 205 tijdschriften van 198 verenigingen. De databank werd in de loop van 2014 samengesteld dankzij de hulp van verschillende vrijwilligers die zich inzetten voor het lokaal erfgoed in Vlaanderen.

Dankzij deze databank kan iedereen met één simpele zoekactie duizenden pagina’s lokaal historisch onderzoek op het spoor komen. Deze databank is niet alleen een handig hulpmiddel zijn voor verder historisch onderzoek van de talrijke heemkundige en academische onderzoekers in Vlaanderen, maar bijvoorbeeld ook voor journalisten of andere geïnteresseerden die op zoek zijn naar informatie over de geschiedenis van een bepaalde plaats, object of traditie.

Onbekend is onbemind?

In elke Vlaamse gemeente vindt men wel een vrijwilligersvereniging die zich inzet voor het lokaal erfgoed en daarover artikels publiceert in een tijdschrift of jaarboek. Zo vestigen deze vrijwilligers voortdurend de aandacht op het lokaal erfgoed en vormen ze mee de identiteit van hun ‘heem’ of de plaats waar ze leven.

‘Met deze databank willen we de waardering voor het lokaal onderzoek en de toepassing ervan in ander onderzoek stimuleren’, zegt Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde Vlaanderen. ‘En dankzij de inzet van vrijwilligers zal deze ongelooflijke schat aan informatie in de toekomst enkel groeien. Vanaf het najaar starten we immers met opleidingen voor heemkundigen om rechtstreeks artikelbeschrijvingen in de databank in te voeren.’

Heemkundeartikels.be

Op de website vind je niet alleen de toegang naar de databank. Het is ook de bedoeling om er een lijst aan te leggen van heemkundige documentatiecentra, zodat deze beter terug te vinden zijn voor het publiek. Tot slot kan iedereen die mee wil helpen om de databank te onderhouden, zich via de website ook aanmelden met een invulformulier.

Klik op deze link op de website te bezoeken.

Geplaatst in Evenementen, Ondersteuning, Oproepen, Projecten, Websites, Werking.