Heemkunde Actueel 2015

Op zaterdag 14 november organiseert Heemkunde Vlaanderen de jaarlijkse studienamiddag Heemkunde Actueel. Op deze vijfde editie, die opnieuw plaatsvindt in Mechelen, nodigt Heemkunde Vlaanderen iedereen uit om na te denken en te debatteren over de (meer)waarde en het belang van heemkunde en lokaal erfgoed voor het lokale beleidsniveau en voor andere sectoren.

Lokale erfgoedverenigingen zijn voor gemeenten vaak van onschatbare waarde. Ze brengen niet alleen het verleden van een lokale gemeenschap in kaart, maar ontsluiten lokaal erfgoed ook op laagdrempelige manieren. Wat is er nodig opdat heemkundige kringen en andere erfgoedverenigingen die rol van lokale makelaar succesvol kunnen uitoefenen? Hoe kan lokaal erfgoed verbindend werken, over de grenzen van de erfgoedwereld heen? We gaan op zoek naar interessante kruisbestuivingen met andere sectoren en debatteren over mogelijkheden en valkuilen van dergelijke samenwerkingen.

Ben je geïnteresseerd? Laat je je graag inspireren of ben je benieuwd hoe heemkunde het verschil kan maken? Schrijf je dan zeker in!

Op het einde van de dag maakt Heemkunde Vlaanderen haar nieuwe Ambassadeur Heemkunde Vandaag bekend.

12u Onthaal met broodjeslunch (broodjes voorzien tot 12u45)
13u Welkomstwoord
13u10 Panelgesprek met Koen Claessens (schepen van erfgoed, Nieuw-Retie), Hilde Cuyt (coördinator Erfgoedcel CO7), Jos Hermans (dienst erfgoed, gemeente Maasmechelen), Luc Martens (voorzitter Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) en Gregory Vercauteren (stafmedewerker lokaal cultureel-erfgoedbeleid bij FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed).
14u Keuze uit drie sessies over interessante kruisbestuivingen tussen heemkunde en andere sectoren

• Sessie 1 Heemkunde en toerisme
    Inleiding door Prof. Noël B. Salazar (KU Leuven), Frans Van Gils (Heemkundige Werkgroep Zondereigen) i.v.m. De Dodendraad en Leen Gos (Erfgoedcel Mijn-Erfgoed) i.v.m. Sleutelfiguren
    Tijdens deze sessie gaan we op zoek naar de voorwaarden voor succesvolle samenwerking tussen toerisme en heemkunde. Lokaal erfgoed biedt heel wat mogelijkheden voor toeristische exploitatie en city marketing, maar de verhouding tussen heemkunde en toerisme is niet altijd onproblematisch. Hoe kunnen erfgoedvrijwilligers lokaal erfgoed op een duurzame en kwalitatieve manier inzetbaar maken voor toerisme en welke kansen biedt het toerisme op zijn beurt voor heemkundige verenigingen?
  • Sessie 2 Heemkunde en kunst
    Inleiding door Thérèse Legierse (De Nieuwe Opdrachtgevers) en Stijn Bogaert (‘tij – Kunst en Natuur Kruibeke)
    In deze sessie wordt nagedacht over de rol die lokaal erfgoed en heemkunde kunnen spelen bij de creatie van hedendaagse kunst. Laten kunstenaars zich inspireren door de geschiedenis van een omgeving? Welke rol zouden heemkundigen hier kunnen opnemen? Wat zijn kansen, maar ook wat zijn mogelijke struikelblokken bij een samenwerking tussen kunstenaars en erfgoedvrijwilligers. En wanneer kan je spreken over een geslaagde samenwerking tussen kunst en lokaal erfgoed?
  • Sessie 3 Heemkunde en zorg
    Inleiding door Olivier Constant (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen), Sabine Denissen (provincie Antwerpen Departement Vrije Tijd) i.v.m. dementievriendelijke rondleidingen in heemkundige musea en Aline Verbeeck (Erfgoedcel TERF) i.v.m. reminiscentiekoffers
    Tijdens deze sessie gaan we op zoek naar de kansen die lokaal erfgoed biedt voor de zorgsector. De focus ligt daarbij vooral op mensen met dementie. Lokaal erfgoed kan een belangrijke rol spelen in het versterken van zowel zorgbehoevenden, mantelzorgers als professionele zorgverleners. Maar waar moet dan rekening mee gehouden worden? Wat leren reminiscentieprojecten uit het verleden ons? Wat zijn succesfactoren en wat zijn mogelijke drempels?

15u30    Uitreiking titel Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2015

16u        Receptie

Praktisch

Inschrijven kan tot en met 6 november via onderstaand inschrijvingsformulier. De deelnameprijs van 15 euro per persoon mag overgeschreven worden op rekeningnummer IBAN: BE79 0682 2185 9033 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding ‘Heemkunde Actueel’. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijving en de betaling.

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen

Bereikbaarheid met openbaar vervoer: vanuit het NMBS-station Mechelen te voet (10 minuten wandelen) of met de centrumpendel, bus 1 (richting Nekkerspoel – halte Botermarkt)

Parkeermogelijkheid  in de stadsparking Q-park Lamot of op de goedkopere randparkings Zandpoortvest 1 en 2 (voor wie vanuit Brussel komt) en Rode kruisplein (voor wie vanuit Antwerpen komt). Deze parkings bevinden zich op wandelafstand van Lamot.

www. lamot-mechelen.be

[contact-form-7 404 "Not Found"]