Heemdag 2014. Arme zielen, rijk verleden

Omgang met armoede en marginaliteit doorheen de tijden

De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats in de voormalige landloperskolonie in Merksplas. Dat is niet toevallig gekozen. Centraal staat het verleden van mensen aan de rand van de samenleving. Hoe ging men om met armen en verschoppelingen doorheen de tijden?

Niet iedere arme was hetzelfde lot beschoren. Waar de ene kon rekenen op steun van zijn omgeving, was de andere een gevaar dat moest vermeden of zelfs uitgeroeid worden. Wat maakte het verschil? En welke houdingen nam men in de loop der tijden aan? Ontdek hoe het kwam dat sommigen vanuit je eigen dorp of stad werden verbannen tot een verblijf in de Noorderkempen. Het zijn maar enkele vragen die aan bod komen tijdens de lezingen in de voormiddag.

In de namiddag kan je kiezen uit verschillende opties. Je kan ontdekken welke sporen er overblijven van de kolonies in Merksplas en Wortel (volzet). In het Gevangenismuseum wordt dieper ingegaan op de geschiedenis van het Belgisch gevangeniswezen. De Dodendraad in Zondereigen toont hoe bijna alle Belgen opgesloten zaten in hun arme land tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Inschrijven

Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina tot uiterlijk 22 september 2014. Vermeld bij het inschrijven de naam van je organisatie en alle deelnemers.

Het volledige programma en alle praktische info vind je in deze folder (pdf – 0,8mb). De deelnameprijs bedraagt 35 euro per persoon. Voor deelname aan voor- of namiddagprogramma zonder lunch betaal je 15 euro. Deelnemers kunnen het juiste bedrag overmaken op rekeningnummer BE79 0682 2185 9033 op naam van Heemkunde Vlaanderen, met de vermelding ‘Heemdag 2014’ en de naam van de deelnemer(s). Je inschrijving is definitief na ontvangst van het ingevuld formulier en de betaling. De datum waarop je inschrijving en je betaling het secretariaat bereiken, is bepalend wanneer de maximumcapaciteit bereikt wordt.

INSCHRIJVEN NIET MEER MOGELIJK

logosheemdag