Heemdag 2012 in Sint-Amandsberg:
’t Is tof in ’t begijnhof!

De jaarlijkse heemkundige studie- en ontmoetingsdag vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 september in Sint-Amandsberg (Gent). De heemdag 2012 staat in het teken van begijnhoven.

Sinds de 13de eeuw woonden religieus en sociaal bewogen vrouwen in Vlaanderen samen in begijnhoven. Hoe ontstond de begijnenbeweging? Waarom gingen ze samenleven in begijnhoven? Waarom zijn de begijnen eerder verdwenen dan de congregaties? En hoe wordt er nu (samen-) geleefd in begijnhoven, waarvan vele erkend zijn als UNESCO-werelderfgoed? Tijdens de heemdag word je ondergedompeld in het dagthema en krijg je een antwoord op al deze vragen.

09u15 Onthaal

10u00 Welkomstwoord door Fons Dierickx, voorzitter Heemkunde Vlaanderen en Lieven Decaluwe, voorzitter vzw Begijnhof Sinte-Elisabeth en schepen stad Gent

10u10 Toelichting van het thema door Robert Ruys, voorzitter Heemkunde Oost-Vlaanderen

10u20 Lezing ‘De begijnen. Een eeuwenlange samenlevingsvorm in de Lage Landen.’ door Bert Vervaet, voorzitter DSMG en voorzitter Vrienden van het Groot Begijnhof

10u50 Intermezzo: koor Giocoso brengt begijnenliederen

11u00 Lezing ‘De begijnhoven. Wonen en leven in wisselende tijden en omstandigheden.’ door Marc Vervenne, professor KU Leuven en president Groot Begijnhof Leuven

11u30 Intermezzo: koor Giocoso brengt begijnenliederen

12u15 Middagmaal in het dienstencentrum Gentbrugge (gezamenlijk vervoer per bus)

14u30 Start namiddagactiviteiten, keuze uit:

1. geleid bezoek Groot Begijnhof Sint-Amandsberg
  2. themawandeling begraafplaats Campo Santo (volzet)
  3. geleid bezoek Oud Begijnhof Sint-Elisabeth
  4. geleid bezoek Begijnhof Ter Hoyen

16u30 Slotzitting in de begijnhofkerk met uitreiking van het Jozef Weyns-eremerk en het Joachim Beuckelaer-eremerk, en toespraak door gedeputeerde Jozef Dauwe, gevolgd door receptie

19u30 Optioneel avondprogramma:
Combi-voorstelling en tentoonstelling ‘100 jaar Marcel Hoste en 60 jaar Sabbattini’ in het Theater Tinnenpot, een organisatie van het DSMG. Meer info op www.dsmg.be.

Het volledige programma en alle praktische informatie vind je in deze folder (pdf – 1,3 mb).

Locatie: Begijnhofkerk, Groot Begijnhof, 9040 Sint-Amandsberg.

Inschrijven kan tot 12 september 2012 via onderstaand inschrijvingsformulier, via e-mail op info@heemkunde-vlaanderen.be of op het telefoonnummer 015/20.51.74.

De deelnameprijs voor deze dag bedraagt 35 euro per persoon (incl. lunch, zonder avondprogramma). Wie enkel deelneemt aan het voor- of namiddagprogramma betaalt 15 euro per persoon (en krijgt dus geen lunch). Wie ook deelneemt aan het avondprogramma, betaalt 10 euro extra. Wie dus voor het totale pakket inclusief lunch en optioneel avondprogramma kiest, betaalt 45 euro. Deelnemers kunnen het juiste bedrag overmaken op rekeningnummer BE79 0682 2185 9033 (BIC: GKCCBEBB) op naam van Heemkunde Vlaanderen, met de vermelding ‘Heemdag 2012’ en de naam van de deelnemer(s).

In samenwerking met Heemkunde Oost-Vlaanderen, Provincie Oost-Vlaanderen, Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr. Maurits Gysseling, Historische en Heemkundige Kring Gent, vzw Begijnhof Sinte-Elisabeth, STAM, Nieuwe Erfgoedorganisatie

Inschrijvingsformulier

De inschrijvingen werden afgesloten.

Geplaatst in Evenementen.