Erfgoeddag 21 april 2013: Stop de Tijd!

Op zondag 21 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 13e editie van Erfgoeddag plaats. Meer dan 500 organisaties – waaronder musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren, klokkenmakers en tal van andere deelnemers – nodigen je uit voor zo’n 750 gratis activiteiten rond het thema ‘Stop de Tijd!’. Het volledige programma vind je op www.erfgoeddag.be.

Thema: ‘Stop de tijd’

Erfgoedwerkers zijn voortdurend in de weer om de destructieve effecten van de tijd te vertragen. Essentieel hierbij is een doordacht behoud- en beheerswerk. Op Erfgoeddag krijg je op vele plaatsen dan ook een exclusieve kijk achter de schermen en leer je wat ‘behoud, beheer en collectiemanagement’ inhoudt. Je komt te weten wat erfgoedorganisaties en -instellingen bewaren en ontdekt hoe en waarom ze dat doen. Deze editie zoomt met andere woorden in op het (voor het publiek) grotendeels onzichtbare werk dat nodig is om ons cultureel erfgoed te behouden en te beheren.

Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de ruimere invulling van het begrip ‘tijd’. Tijd kennen we allemaal. Maar wat is tijd? En hoe en waarom maten onze voorouders tijd? Bestond er in het verleden ook al vrije tijd? De lokale organisatoren zijn stuk voor stuk op zoek gegaan naar een eigen invulling van het thema ‘Stop de Tijd!’.

Tijdens de Erfgoeddag vinden ook drie collectiedagen plaats over de Eerste Wereldoorlog. In het kader van het project Europeana 1914-1918 worden in heel Europa gelijkaardige collectiedagen georganiseerd. Iedereen kan dan voorwerpen meebrengen en laten registreren in een centrale Europese databank. Tijdens de Erfgoeddag kan iedereen in Antwerpen, Leuven en Hasselt (familie)herinneringen, objecten en verhalen over de Eerste Wereldoorlog laten registreren en zo een steentje bijdragen aan het collectieve geheugen van deze oorlog.

Erfgoeddag is een initiatief van FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel.

Geplaatst in Evenementen.