Erfgoed gezocht! Studiedag cultureel erfgoed

De zeven gemeentebesturen van de gemeenten Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel organiseren op 18 oktober de studiedag ‘Erfgoed gezocht!’. De studiedag richt zich tot erfgoedwerkers, verenigingen, cultuurprofessionals en beleidsmakers.

Erfgoed is overal en in diverse vormen aanwezig: roerend en onroerend, materieel én immaterieel. Steeds meer zaken worden vandaag als erfgoed beschouwd: van monumenten, objecten, documenten en archiefstukken tot streekdialecten, volkssporten en zelfs de gebruiken rond bijvoorbeeld Sinterklaas of het Suikerfeest.

Op lokaal vlak liggen in deze brede erfgoedbenadering vele kansen om een erfgoedwerking uit te bouwen. Maar hoe ga je nu als lokale culturele vereniging, gemeente of professional concreet aan de slag met al dat erfgoed, dat bovendien niet altijd even tastbaar is?

Met de studiedag ‘Erfgoed gezocht!’ verkennen de zeven gemeenten welke tendensen en nieuwe inzichten zich stellen binnen de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen en welke kansen deze bieden voor de omgang met lokaal en regionaal erfgoed.

9u30: Koffie

10u00: Welkom door Paul Catteeuw (LECA en FARO)

10u15: Leen Van Wezemael (Agentschap Kunsten en Erfgoed) | Toelichting visie lokaal erfgoedbeleid van het agentschap Kunsten en Erfgoed.

10u45:

• Gregory Vercauteren (FARO) | Overal, altijd en van iedereen!? Lokaal erfgoed(beleid) in Vlaanderen.
  • Jeroen Janssens (Erfgoedcel Kempisch Karakter) | Voorstelling ontstaan en werking Kempisch Karakter

11u15: Vertegenwoordiger van het Agentschap kunsten en erfgoed | Toelichting erfgoedbeleid Vlaanderen

11u45: Paul Catteeuw / Ruth Renders (coördinator Azura) | Voorstelling van Filmbank Azura

12.30 uur: Broodjeslunch

13.30 uur: Parallelle namiddagsessies

• Van de planken, uit de schijnwerpers? Over de omgang met het cultureel erfgoed van de podiumkunsten. Hanne Ampe (Het Firmament)
  • Je bent wat je eet. Het erfgoed van landbouw, platteland en voeding in de kijker. Sarah Luyten en Yves Segers (CAG)
  • Aan de slag met technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed: ook in de Azura-regio? Tijl Vereenooghe (ETWIE)
  • Erfgoed van feesten en rituelen. Emmie Segers (LECA)

14.45 uur: Afsluiter.

• Nawoord door Paul Catteeuw / Bart Seldeslachts (schepen Kontich)
  • Ervaringen met een filmarchief door Paul Vandevelde (vrijwilliger Azura)
  • Presentatie filmpje ‘impressies van de dag’ en toelichting door leerlingen van het Sint-Rita college in Kontich

15.30 uur: Receptie

Praktisch

18 oktober 2013, 9.30 – 16.00 uur, Cultuurpunt Altena, kapel, Antwerpsesteenweg 79, 2550 Kontich

Prijs: Inwoners en verenigingen uit de regio van de organiserende gemeenten nemen gratis deel, deelnemers  van buiten de regio betalen 20 euro voor het hele programma. Inschrijven met vermelding van de namiddagsessie die u wenst bij te wonen (eerste en tweede keuze!) kan tot en met 11 oktober via: cultuur@aartselaar.be. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt tot 150 deelnemers.

Geplaatst in Studiedagen.