Eremerk Deken Jozef Van Herck 2011

Heemkunde Gouw Antwerpen reikte het ‘Eremerk Deken Jozef Van Herck’ dit jaar uitzonderlijk uit aan twee personen. Aangezien de koepel momenteel werkt aan een samenwerkingsverband van het oud Hertogdom Brabant, werd gekozen voor twee Brabanders die elk op hun wijze bijdragen aan het tot stand komen van deze samenwerking.

De eerste laureaat, prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, bekleedt de leerstoel ‘Cultuur in Brabant’ aan de Universiteit van Tilburg. De doelstelling van deze leerstoel is het uitdragen van de waarde van geschiedenis, volkscultuur en erfgoed voor de Noord-Brabantse samenleving. Een recente publicatie is ‘Maakbaar erfgoed. Perspectieven op regionale geschiedenis, cultureel erfgoed en identiteit in Noord-Brabant’. Bijsterveld fungeerde ook al twee maal als moderator op de colloquia van Heemkunde Gouw Antwerpen.

De tweede laureaat, Marc Van den Cloot (foto), is voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF). Als heemkundige is hij actief binnen de Heemkundige Kring van Malle. Hij is bovendien lid van de Algemene Vergadering van Heemkunde Vlaanderen. Van den Cloot leidde op initiatief van Familiekunde Vlaanderen het DNA-project ‘Oud Hertogdom Brabant’ in goede banen. Aan de hand van de resultaten wil men een beter beeld krijgen van de migratiestromen in het verleden. Aan het DNA-onderzoeksproject namen bijna 1000 personen deel.

Het eremerk ‘Honoris Causa’ werd dit jaar toegekend aan Luc Swerts, medeoprichter van de Heemkundige Kring Kasterlee-Lichtaart-Tielen, bezieler van Heemerf ‘De Waaiberg’ en drijvende kracht achter het onderzoek van onder meer de pompoen-tradities in Kasterlee.

Drie heemkundige musea in de provincie Antwerpen ontvingen ten slotte het kenteken ‘erkend heemmuseum’. Het betreft het heemmuseum Bijsterveld in Schelle, het museum van heemkundige kring Hobuechen 1135 (Hoboken) en het Hofke van Roosendael in Merksem.

Bron: Gouwtijdschrift (juni 2011)

www.heemkunde-gouwantwerpen.be

Geplaatst in Varia.