Digitaliseren en digitaal archiveren voor heemkundigen

In november-december 2010 organiseert Heemkunde Vlaanderen vijf vormingsavonden over digitaliseren en digitaal archiveren.

Steeds meer documenten worden digitaal aangemaakt. Ook binnen de heemkundige kring. Denken we maar aan foto’s van de laatste Erfgoeddag, de verslagen in Word, een e-mail aan alle bestuursleden… Maar niet alleen nieuwe bestanden worden digitaal bewaard. We willen ook onze bestaande collectie ‘digitaliseren’. Denken we maar aan die honderden dia’s, of onze oude videocassettes.

Hoe gaan we al die documenten nu bewaren en klasseren? Hoe zorgen we er voor dat we ze binnen tien jaar nog kunnen openen? En waar moeten we op letten tijdens het digitaliseringsproces? Aan de hand van een uitgewerkt voorbeeld (het digitaliseren van een reeks oude foto’s) proberen we een antwoord te geven op deze en andere vragen.

Lesgever is Francis Vlieghe, medewerker bij de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD), en actief lid van heemkring Cuerna (Kuurne).

Tot de doelgroep van deze vormingsreeks behoren heemkundige kringen, andere lokale erfgoedverenigingen en erfgoedbeherende instellingen (archieven, musea, documentatiecentra…) die digitale en gedigitaliseerde documenten willen archiveren. Er wordt uitgegaan van organisaties en instellingen met een beperkt budget en met een alledaagse ICT-infrastructuur.

NB: FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed biedt dit najaar ook vorming rond digitaliseren en digitaal archiveren aan voor gevorderden en professionele instellingen. Meer info hierover op faronet.be.

Praktisch

Deze cursus wordt in iedere provincie georganiseerd, telkens van 19u30 tot 22u00.

• Antwerpen, woensdag 10 november 2010
    Kasteel Broydenborg, Broydenborglaan 2, 2660 Hoboken
    i.s.m. Heemkundige Kring Hobuechen 1135
    met mogelijkheid tot bezoek aan tentoonstelling ‘875 jaar Hoboken’
  • Limburg, maandag 29 november 2010
    De Kelder, Gemeentehuis, Markt z/n, 3980 Tessenderlo
    i.s.m. Loois Archief en Documentatiecentrum
    Pas op: de cursus in Tessenderlo is volzet (16/11)
  • Oost-Vlaanderen, woensdag 17 november 2010
    Gem. Museum, Archief en Documentatiecentrum, Brusselsesteenweg 395, 9090 Melle
    i.s.m. Heemkundige Vereniging De Gonde
  • Vlaams-Brabant, maandag 6 december 2010
    GC Warande, Opperstraat 29, 1770 Liedekerke
    i.s.m. Liedekerks Heemkundig Genootschap
  • West-Vlaanderen, woensdag 24 november 2010
    CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
    i.s.m. Heemkundige kring De Roede van Harelbeke en Stadsarchief Harelbeke
    Pas op: de cursus in Harelbeke is volzet (22/11)

Deelname aan deze cursus is gratis. Vooraf inschrijven is wel verplicht.
Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier, door een e-mail te sturen naar tijl.vereenooghe@heemkunde-vlaanderen.be of telefonisch op 015/20.51.74.

Geplaatst in Vorming.