De mogelijkheden van online leren voor lokale erfgoedorganisaties

In een zesdelige reeks op de website van FARO, blogde Jacqueline van Leeuwen over de mogelijkheden van online leren voor de cultureel-erfgoedsector. De reeks is het uitvloeisel van een collegagroep over dit thema die startte in het najaar van 2016 en moet voeding geven aan het vormingsaanbod van FARO de komende jaren.

Maar ook voor lokale erfgoedverenigingen is deze ontwikkeling van belang! Het delen van kennis over de geschiedenis van je gemeente of een traditie zal in de toekomst steeds vaker ook digitaal gebeuren. Maar hoe doe je dat best in een digitale omgeving? Wat zijn de meest geschikte toepassingen? Onbekend maakt onbemind en daar willen we verandering in brengen want de mogelijkheden zijn groot. Wil je bijvoorbeeld online leertools ontwikkelen voor de lagere scholen van je gemeente? Of een online quiz als afsluiter van een wandeling? Lees dan vooral verder en volg de ontwikkelingen op de voet.

Het beste van twee werelden

Hoe mensen leren en ervaring opdoen is door de opkomst van het internet sterk aan verandering onderhevig. De jonge generatie is het ondertussen al gewend om online te leren, snel iets te googelen of online raad te vragen bij collega’s. Voor de oudere generaties komen die ontwikkelingen vreemd over: de flexibele en minder lineaire trajecten staan heel ver van de manier waarop zij vroeger studeerden.

Eerder dan te denken in tweedelingen probeert van Leeuwen het midden te zoeken tussen bestaande en nieuwe vormen van leren. ‘Een goed gebalanceerde mix van didactische methoden en bronnen. Een duidelijk en-en-verhaal dus, waarin het online leren een belangrijke component is maar niet de enige.’

Waarover gaat het?

In de zesdelige reeks behandelt ze achtereenvolgens volgende onderwerpen:

Praktische tips om meteen aan de slag te gaan krijg je in het vierde deel, waarin een aantal toepassingen worden opgesomd. Wat zijn goede manieren om online presentaties te delen? Hoe kan je eenvoudige oefeningen maken via de H5P-modules? En wat zijn goede websites of toepassingen voor mooie beelden, grafieken of infographics?

Ook bij Heemkunde Vlaanderen probeerden we al enkele van deze laagdrempelige tips uit. Bij enkele veelgestelde vragen ontwikkelden we korte oefeningen om de antwoorden in te oefenen. Lees maar eens de FAQ ‘Mogen vrijwilligers onkostenvergoedingen ontvangen?’ en probeer nadien onderstaande oefening op te lossen.

Heb je vragen over dit onderwerp of hulp nodig bij de implementatie van een nieuwe toepassingen. Neem dan contact op met Rob Bartholomees via rob.bartholomees@heemkunde-vlaanderen.be of Jacqueline van Leeuwen via jacqueline.vanleeuwen@faro.be.

Geplaatst in Ondersteuning.