Cursusreeks: Hoe schrijf ik een historisch verantwoorde tekst?

Tijdens de reeks worden de parochieregisters in de schijnwerper geplaatst als bron voor lokaal historisch onderzoek. Deze bron komt in heel Vlaanderen voor en is daarom een uitstekend startpunt om historische schrijfvaardigheden bij te brengen.

Na een algemene inleiding over het ontstaan en inhoud van deze bron worden de onderzoeksmogelijkheden toegelicht. Wat kun je afleiden uit parochieregisters over seksualiteit in het verleden? Waarom trouwde men in de zeventiende eeuw vooral op zondag en een eeuw later op dinsdag? Wat kan de begraafplaats ons leren over de sociale status van een persoon? Waarom huwde men vooral in de meimaand? Wat kun je afleiden uit de namen van gedoopte kinderen?

Deelnemers van deze cursus kunnen zelf aan de slag gaan met deze bron en tijdens deze opleiding meeschrijven aan de geschiedenis van hun dorp of familie. We doorlopen het hele historisch proces: van bron tot artikel.

De cursus ‘Hoe schrijf ik een historisch verantwoorde tekst?’ zal later ook in de andere provincies worden hervat.

Spreker: Thijs Lambrecht (Rijksarchief Gent)

Tijdstip: 19u00 tot 21u30

Locatie: Huis Vancoillie, Statiestraat 177, 8810 Lichtervelde i.s.m. Heemkundige Kring Karel van de Poele, Lichtervelde

Data:

• Sessie 1: donderdag 13 februari 2014 Kennismaking met de bron en bronontlening
  • Sessie 2: donderdag 27 februari 2014 Aan de slag met huwelijken, geboortes en overlijdens (1)
  • Sessie 3: donderdag 13 maart 2014 Aan de slag met huwelijken, geboortes en overlijdens (2)
  • Sessie 4: donderdag 03 april 2014 Van werkstuk tot publicatie

Inschrijven?

Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes via daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74. Deelnemen kost 8 euro voor de volledige reeks, of 3 euro per sessie.

Het is aan te raden de volledige reeks te volgen omdat er voortgebouwd wordt op de vorige lessen. Inschrijven is verplicht. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en een drankje. Na bevestiging van je inschrijving mag je het bedrag overschrijven op IBAN BE79 0682 2185 9033 (BIC GKCCBEBB) met als vermelding ‘cursusreeks historische tekst’.

Afbeelding: © Dries Van den Brande – Stadsarchief Mechelen [contact-form-7 404 "Not Found"]Deze cursus toont de deelnemers hoe men vanuit een historische bron tot een volwaardig artikel komt dat aan alle eisen van de historische praktijk tegemoet komt.

Spreker: Thijs Lambrecht (Rijksarchief Gent)

Tijdstip: 19u00 tot 21u30

Data:

• Sessie 4: donderdag 03 april 2014 Van werkstuk tot publicatie

Inschrijven?

Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor meer informatie kan je terecht bij Pieterjan Buggenhout via pieterjan.buggenhout@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74. Deelnemen kost 8 euro voor de volledige reeks, of 3 euro per sessie.

Geplaatst in Vorming.