Cursusreeks collectiebeheer voor de lokale erfgoedhouder

Dit najaar organiseert Heemkunde Vlaanderen de cursusreeks ‘Mijn collectie, onze wereld. Collectiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De lessenreeks, die bestaat uit vier cursussen rond een bepaald thema, vindt plaats in Genk en Hasselt. De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed met objecten (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties,…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige lessenreeks, of voor één of meerdere modules, via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina.

Cursus 1. Collectieplanning

Spreker: Hendrik Vandeginste (Consulent Heemkunde Vlaanderen)

Als erfgoedorganisatie heb je een collectie opgebouwd of wil je voorwerpen bewaren om ze door te kunnen geven aan komende generaties. Maar je kan niet alles bewaren, onder meer omdat de kostprijs daar te hoog voor is. Dus moet je als erfgoedorganisatie bepalen wat je wel of niet bewaart. In deze vorming reiken we een manier aan waarop je dit kunt bepalen met respect voor het erfgoed en de erfgoedorganisatie.

Cursus 2. Registreren met het Erfgoedregister

Sprekers: Bart Bosmans en Marleen Ubachs (Erfgoedplus.be)

Een introductie- en opfrissingscursus over het opstellen van een inventaris en het registreren van een erfgoedcollectie met het Erfgoedregister (Erfgoedplus.be). Het Erfgoedregister is gemaakt op maat van lokale erfgoedcollecties (geschied- en heemkundige kringen, private collecties, kerkfabrieken en  archieven). Volgende aspecten komen aan bod: starten met het Erfgoedregister; aanmaken van registratiefiches; beschrijven van voorwerpen; beschrijven van een afbeelding (foto’s, postkaarten); koppelen van multimedia (foto, tekst en geluidsbestand) aan een registratiefiche; rapporten afdrukken en de collectie publiek ontsluiten.

Cursus 3. Fotograferen van erfgoed

Sprekers: Jan Castermans (Fotograaf) en Bart Bosmans (Erfgoedplus.be)

De introductiecursus is een praktische opleiding in het fotograferen van erfgoedobjecten op een voor iedereen toegankelijke en verstaanbare wijze. De opleiding wil de deelnemers op weg helpen om met beperkte middelen en met eigen toestellen kwalitatieve foto’s te maken die geschikt zijn voor een inventaris en voor publicatie. Deelnemers leren ook werken met lichttenten en belichtingsopstellingen die men kan ontlenen. Daarnaast wordt kort ingegaan op de elementaire aspecten van digitale beeldbewerking (bestandtypes, benamingen en wijzigen van het formaat). Alle deelnemers gaan concreet aan de slag met de eigen digitale fototoestellen.

Cursus 4. Eerste Hulp Bij Schadegevallen

Spreker: Elisabeth Mertens (Monumentenwacht Limburg)

Als je bezig bent met het inventariseren van je collectie, dan is dat ook een uitgelezen kans om de toestand van de voorwerpen te evalueren. De focus ligt hier op veelvoorkomende materialen zoals hout, metaal, textiel,… Ongetwijfeld kom je van alles tegen waarvan je je afvraagt of het al dan niet een probleem vormt. Daarom bespreken we heel kort de veel voorkomende soorten schade. Hoe ziet het er uit? Wat is de oorzaak? Wat moet je doen om erger te voorkomen?

Locatie, data en materiaal

Cursus 1

• woensdag 8 oktober 2014 van 18u30 tot 21u30
  • Zaal ‘De Ontdekking’, Bibliotheek Genk, Stadsplein 3, 3600 Genk

Cursus 2

• woensdag 15 oktober 2014 van 9u tot 12u of van 14u tot 17u
  • Syntra, campus Hasselt, Gouverneur Verwilghensingel 40, 3500 Hasselt (ingang via Trichterheideweg)
  • Voorzie tot 20 kleine en draagbare objecten uit de eigen collectie (speelgoed, werktuigen, prentkaarten, foto’s,…). Zorg hierbij voor voldoende variatie en neem objecten die kenmerkend zijn voor de eigen collectie.

Cursus 3

• woensdag 22 oktober 2014 van 14u tot 18u
  • Neem je eigen digitaal fototoestel mee. Professionele fototoestellen zijn niet nodig. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van elk toestel. Breng zeker de handleiding van het toestel mee en een kaartlezer indien je deze hebt.

Cursus 4

• woensdag 5 november 2014 van 18u30 tot 21u30
  • Zaal ‘De Ontdekking’, Bibliotheek Genk, Stadsplein 3, 3600 Genk
  • Als je vereniging een collectiestuk heeft dat als voorbeeld kan dienen, breng het zeker mee.

Inschrijven?

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Voor elke module is een maximum aantal deelnemers toegelaten. Tijdig inschrijven is dus de boodschap. Wanneer een module volzet is, wordt met een wachtlijst gewerkt. Voor meer informatie kan je eveneens terecht bij Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015 20 5174.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Geplaatst in Vorming.