Chielens wint Davidsfonds Geschiedenisprijs

Piet Chielens, de coördinator van het vernieuwde In Flanders Fields Museum, werd verkozen tot laureaat van de derde editie van de Davidsfonds Geschiedenisprijs. De prijs wordt uitgereikt aan de persoon die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft ingezet om de uitstraling van geschiedenis te verbeteren.

‘Chielens heeft uitstekend werk geleverd met zijn vernieuwde In Flanders Fields Museum in Ieper’, motiveerde de jury haar beslissing. ‘Hij zet alle troeven in om inzicht te geven in de Eerste Wereldoorlog. Als coördinator greep hij ook de kans om na te denken over de herdenkingsindustrie en hoe die herdenking op een respectvolle manier kan gebeuren.’

‘Daarnaast presenteerde hij het afgelopen jaar samen met Birger Stichelhaut ook het boek De oorlog vanuit de lucht, waarin hij met zorgvuldig gekozen en becommentarieerde luchtfoto’s inzicht geeft in het verloop van de oorlog en de veranderingen van het landschap in zijn archeologische, historische, militaire en natuurlijke elementen.’

Afkomstig uit Reningelst, studeerde Chielens (1956) economie en politieke wetenschappen, maar zijn passie voor geschiedenis nam de bovenhand. Van 1992 tot 2007 organiseerde hij de Vredesconcerten, een reeks concerten ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Sinds 1996 is hij coördinator van het In Flanders Fields Museum, dat in 2012 voor de tweede keer helemaal vernieuwd werd.

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt in het kader van de twaalfde Nacht van de Geschiedenis. Op dinsdag 25 maart 2014 organiseren zo’n 220 Davidsfonds-afdelingen, heemkundige kringen en andere erfgoedpartners in Vlaanderen creatieve en verrassende geschiedenisactiviteiten rond het centrale thema het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Alle info over De Nacht van de Geschiedenis en het volledige programma vindt u via www.davidsfonds.be/nacht.

De Nacht van de Geschiedenis 2014 is een initiatief van Davidsfonds in samenwerking met De Standaard, Radio 2, Heemkunde Vlaanderen, FARO. Steunpunt voor cultureel erfgoed, EosMemo en OMER.

Geplaatst in Evenementen.