Carnaval, een levende traditie?

Carnaval brengt elk jaar duizenden feestvierders op de been. Dit volksfeest behoort daarmee ongetwijfeld tot het meest bekende immaterieel erfgoed. De carnavals van Binche en Aalst staan zelfs op de Representatieve Lijst voor het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de Unesco. Maar carnavalsvieringen vind je in alle vormen, maten en gewichten. Een pas verschenen boek over carnavalsvieringen in Nederland en Vlaanderen trachtte deze te documenteren via een bevraging van ongeveer 1.200 carnavalsverenigingen. Dit grootschalige onderzoek bevat bovendien een aantal opvallende conclusies over de toekomst van het carnaval en de rol die heemkundige verenigingen kunnen spelen bij het ‘borgen’ van deze traditie.

Lees het artikel (pdf)

Geplaatst in Bladwijzer - Onderzoek.