Brochure over het erfgoed van sportclubs

De erfgoedcel Brugge publiceerde onlangs een brochure om sportclubs bewust te maken van de belangrijke waarde van hun erfgoed. Sport en erfgoed lijkt op het eerste zicht een vreemde combinatie. Nochtans verrijkt sporterfgoed de blik van zowel de sportvereniging als van de erfgoedliefhebber.

De gratis brochure, met als titel Scoor met de sportverhalen van je club!, wil sportclubs en erfgoedliefhebbers de mogelijkheid geven om zelf aan de slag te gaan. De talloze sportclubs in Vlaanderen beschikken over heel wat cultureel erfgoed. Denk maar aan archieven, foto’s, vaantjes, spelerstruitjes of trofeeën. Veel van dit erfgoed zit echter opgeborgen op zolders van de clubs zelf of van hun leden. De brochure wil sportverenigingen helpen om dit erfgoed duurzaam te bewaren en te ontsluiten. Ze kadert in het project Sportverhalen van de erfgoedcel Brugge.

‘Dit project is een samenwerking tussen de Stedelijke sportdienst en sportraad van Brugge, Erfgoedcel Brugge en het Fotohuis en ontstond rond een gemeenschappelijk project, namelijk de viering van de 50ste Trofee van Sportverdienste uitgereikt door de stad Brugge’, zegt Lieven De Visch van Erfgoedcel Brugge. ‘Hiervoor werden heel wat activiteiten en producten ontwikkeld, die het sporterfgoed in Brugge in het algemeen in de kijker hebben gezet in 2012.’ Hoewel de brochure vooral geschreven werd met het oog op de Brugse sportclubs, is ze natuurlijk ook toepasbaar voor sportclubs in heel Vlaanderen.

De voorbije jaren zijn er verschillende projecten ontstaan rond sport en erfgoed. Musea zoals het Sportimonium en het Wielermuseum werken al jaren met sportief erfgoed. Denk ook aan de recente belangstelling voor volkssporten. Zo loopt momenteel in de Zuidelijke Westhoek het project ‘Suskewiet’, dat de tradities van de vinkensport in de kijker wil zetten. Ander onderwerpen die op veel belangstelling kunnen rekenen voor sportief erfgoedprojecten zijn voetbal en wielrennen. Het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) in Gent plant in 2015 een reizende expo over de geschiedenis van fabrieks- en bedrijfsvoetbal en zoekt hiervoor nog steeds informatie. Op het vlak van wielererfgoed wordt ‘De Ronde 100’ waarschijnlijk het sportieve erfgoedevenement van het jaar. Op 25 mei 2013 zal het immers exact honderd jaar geleden zijn dat de eerste Ronde van Vlaanderen op gang werd geschoten.

De brochure kan gratis besteld worden via de website van erfgoedcel Brugge. Wanneer de voorraad uitgeput is, zal de brochure in PDF aangeboden worden.

Geplaatst in Publicaties.