Brochure: ’50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie naar België’

In de aanloop naar het herdenkingsjaar ’50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie naar België’ werd de gratis publicatie ‘Gedeeld verleden, gedeelde toekomst. Erfgoed als hefboom voor integratie’ gelanceerd.

Op 17 februari en 16 juli 1964 werden akkoorden gesloten om Turkse en Marokkaanse migratie naar België mogelijk te maken. In 2014 worden die akkoorden en hun effecten op zowel migranten als op hun nieuwe omgeving uitgebreid herdacht. Er staat een waaier van initiatieven over de migratie van de talrijke etnisch-culturele gemeenschappen op het programma.

De brochure is een samenwerking van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en het Agentschap voor Binnenlands Bestuur. Want zowel de beleidslijnen omtrent integratie en inburgering als cultuur bieden volop kansen om erfgoed en migratie samen te benaderen. Een gedeeld verleden samen herdenken, kan de sociale cohesie tussen mensen met een verschillende herkomst versterken. Deelnemen aan Erfgoeddag 2014, met als thema ‘Grenzeloos’, of andere acties in het kader van de herdenkingen van vijftig jaar migratie uit Marokko en Turkije, zijn daartoe goede mogelijkheden.

De bedoeling is om organisaties, steden en gemeenten te sensibiliseren en te helpen om de menselijke verhalen en materiële getuigenissen over migratie te bewaren voor de toekomst en te ontsluiten. Er wordt gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden, tips en methodieken.

‘Gedeeld verleden, gedeelde toekomst. Erfgoed als hefboom voor integratie’ kan gratis gedownload worden via de website van FARO en van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Meer informatie over de vijftigjarige herdenkingen vind je op migratie.faronet.be

Geplaatst in Publicaties.