Bewaren van fotografisch materiaal in erfgoedcollecties

Veel organisaties hebben fotografisch materiaal in hun erfgoedcollectie zoals dia’s, foto’s of negatieven, glasplaten, albums enzovoort. Daarom organiseren de provincie Limburg en het Stadsarchief Hasselt op 29 september een cursus van een dag om met dergelijke voorwerpen om te gaan. Lesgever van dienst is Herman Maes, hoofdrestaurator van het Nederlands Fotomuseum.

Een beeld zegt vaak meer dan woorden en dus is dit materiaal een onmisbare bron voor geschiedschrijving en erfgoededucatie. De tijd, mensenhanden, ongedierte en klimaat zorgen er echter voor dat fotografisch materiaal aftakelt en zo aan waarde verliest. Door te digitaliseren behoed je je collectie voor een deel van die aftakeling, maar de zorg voor de fysieke collectie blijft uiteraard overeind.

Doelgroep
De cursus richt zich op musea, archieven, geschied- en heemkundige kringen, kerkfabrieken en andere erfgoedbeherende verenigingen uit alle provincies. Je krijgt er praktische tips over het herkennen, verpakken en bewaren van fotografisch erfgoed.

Praktisch
Dinsdag 29 september van 10u-16u30 in het Stadsarchief van Hasselt, Rederijkersstraat 42. Inschrijven kan via erfgoeddepot@limburg.be en het inschrijvingsgeld bedraagt 25 euro.

Geplaatst in Vorming.