Beersel ontsluit collecties met Erfgoedplus

Met de website Erfgoedplus.be willen de provincies Limburg en Vlaams-Brabant hun cultureel erfgoedlandschap in kaart brengen. Ondertussen zijn er al zo’n 213 erfgoedcollecties raadpleegbaar.

Sinds 2009 is de gemeente Beersel ook lid van Erfgoedplus. Als eerste gemeente binnen de Erfgoedconvenant Pajottenland en Zennevallei gingen ze actief aan de slag met de structurele inventarisatie en ontsluiting van het culturele patrimonium. Het voordeel van die erfgoedconvenant is dat de aansluitingskosten via deze weg gefinancierd worden.

In totaal staat nu zes Beerselse collecties online, waaronder ook die van het Heemkundig Genootschap ‘van Witthem’. “Dankzij het Erfgoedregister kunnen wij onze inventaris rechtstreeks online invullen en dit op verschillende computers met verschillende vrijwilligers tegelijk,” zegt Marc Desmedt, voorzitter van het Heemkundig Genootschap. “Bovendien worden de gegevens veilig en duurzaam opgeslagen en kunnen we de gegevens afdrukken in een kant-en-klare inventarislijst met kleine afbeeldingen.”

Zowel vrijwilligers als ambtenaren hebben zich in Beersel de afgelopen jaren ingezet om dit project te realiseren. Naast de heemkundige collectie zijn ook de collectie Wilchar, de gemeentelijke kunstcollectie, de collectie Herisemmolen Alsemberg, de kunstschatten van de Onze Lieve Vrouwekerk en de afficheverzameling van het Davidsfonds.

Dat wil echter niet zeggen dat Erfgoedplus er alleen is voor erfgoedverenigingen. “Ook andere organisaties kunnen ermee aan de slag,” zegt Eddy Deknopper, schepen van Beersel. “De enige voorwaarde is dat de organisatie een erfgoedcollectie bezit.”

www.erfgoedplus.be

Geplaatst in Varia.