Baan jezelf een weg

Op 23 en 24 oktober 2010 organiseert vzw Trage Wegen weer de ‘Dag van de trage weg’, een actieweekend dat mee ondersteund wordt door Heemkunde Vlaanderen. De ‘Dag van de trage weg’ stelt bestaande trage wegen in de kijker of maakt in onbruik geraakte wegen opnieuw open. Verenigingen, buurtbewoners en gemeentebesturen zetten hun schouders onder het actieweekend door een lokale actie in hun buurt te organiseren.

In maar liefst 50 gemeenten nemen mensen het initiatief om tijdens de Dag van de trage weg werk te maken van hun trage wegen. Er is voor elk wat wils: een weg open maaien in Assenede, een mountainbiketocht in Kapelle-op-den-Bos of een nachtspel voor jeugdverenigingen in Lier. Je kunt natuurlijk ook nieuwe paden ontdekken tijdens een van de vele trage-wegenwandelingen. Een overzicht van alle lokale acties vind je op tragewegen.be.

Doel van de campagne is zoveel mogelijk mensen te overtuigen van het belang van trage wegen. Tragen wegen zijn niet alleen de plaats bij uitstek om aan duurzame recreatie te doen, ook als functionele verbinding zijn ze vaak de kortste, aangenaamste en meest verkeersveilige weg. Ze bieden ruimte, groen en rust voor zowel mensen, planten als dieren. Ten slotte zijn trage wegen ook belangrijk voor hun cultuurhistorische waarde. Denk maar aan de eeuwenoude Romeinse heirwegen of pelgrimroutes. Of waardevol erfgoed zoals kapelletjes en grenspalen die langs de trage wegen staan. Redenen genoeg dus om onze trage wegen te beschermen.

Naast sensibiliseren is ook de actie op het terrein belangrijk. De organisatoren roepen mensen op om tijdens het actieweekend in onbruik geraakte wegen opnieuw toegankelijk te maken. Heel wat mensen steken letterlijk de handen uit de mouwen. Ze gaan aan de slag met snoeischaar en kruiwagen om verwaarloosde paden weer open te maken.

Meer informatie vind je op www.tragewegen.be/dagvandetrageweg. Wil je nog meer uitleg, dan kan je altijd bellen of mailen naar campagnemedewerkster Hilde Beatse (09/331.59.22).

Geplaatst in Evenementen.