Vertelavond 30 jaar Ghanezen in Gent en Oost-Vlaanderen

In het kader van het migratiejaar en het project ‘Vogels die niet vliegen gaan dood. Ghanezen in Gent en Oost-Vlaanderen. 30 jaar migratie en integratie’ organiseerden het Centrum voor de ontwikkeling van de Jeugd van Ghana (COJG) in samenwerking met Heemkunde Vlaanderen, Ghendtsche Tydinghen (H.H.K.G.), Amsab-ISG, STAM, FZO-VL en Trefpunt een gratis vertelavond op vrijdag 17 oktober 2014 in de concertzaal van Trefpunt te Gent.

Na een verwelkoming door COJG gaf Elisabeth Mensah, een jonge vrijwilligster van het project, een inleiding over 30 jaar migratie van Ghanezen in Gent en Oost-Vlaanderen. Ze vulde het materiaal dat verzameld werd binnen het project aan met inzichten uit onderzoeken die ze via haar opleiding politieke wetenschappen wist te vinden. Daarnaast werden ook drie levensverhalen op scene gebracht. De bekende Ghanese zanger Buadee werd geïnterviewd door Elizabeth Mensah. Daarnaast vertelden Philip Andoh en Eric Hayfron-Ashun op een verhalende manier hun eigen levensverhaal. Een methode die ze in de loop van het project geleerd hadden tijdens van Frank De Gruyter, een professionele verteller. Hierna werden ook de website www.ghanezeningent.be en de brochure voorgesteld aan het publiek. Buadee verzorgde het muzikale intermezzo met een drietal liedjes die hij live op scene bracht. Het werd een gezellige avond met een vijftigtal Ghanezen en Belgen. Nadien werd er nog gezellig nagepraat  – en zelfs even ook gedanst – met Ghanese muziek op de achtergrond.

In het publiek bevonden zich ook enkele heemkundigen! Adrien Brysse van Ghendtsche Tydinghen (H.H.K.G.) die zelf meewerkte aan het project getuigde achteraf dat de andere heemkundigen het een zeer boeiende en interessante avond vonden en dat ze blij waren dat ze erbij waren geweest.

De website www.ghanezeningent.be

websitelevensverhalen

De interviews, het roerend materieel erfgoed en een filmpje van een Ghanese jongere worden in eerste instantie ontsloten door de website www.ghanezeningent.be. Een uitgebreid artikel van Elizabeth Mensah over de migratie van Ghanezen naar Gent en Oost-Vlaanderen kadert het hele onderzoek. Daarnaast worden er op dit moment vijf levensverhalen gepresenteerd op de website: twee levensverhalen van Ghanezen die migreerden om politieke redenen, één levensverhaal van een Ghanees die door volgmigratie of familiehereniging naar Oost-Vlaanderen kwam en twee levensverhalen van de tweede generatie Ghanezen. Een website blijkt een heel dankbaar medium om mondelinge bronnen en gedigitaliseerd erfgoed op een goedkope manier te ontsluiten omdat het vrij toegankelijk is en omdat het ook toelaat om fragmenten uit de interviews te beluisteren.

Naast de levensverhalen wordt er ook met thema’s gewerkt op de website. Het thema Ghanese feesten en rituelen werd reeds uitgewerkt. Het thema over de Ghanese gemeenschap in Gent en Oost-Vlaanderen wordt in de komende maanden afgewerkt en online geplaatst.

Brochure ‘Vogels die niet vliegen gaan dood’

brochure Ghanezen in Gent9.indd brochure Ghanezen in Gent9.indd

Naast een inleiding over het project en het (iets kortere) verhaal over 30 jaar Ghanese migratie worden in een tweetalige brochure ook de vijf levensverhalen gepresenteerd: drie in het Nederlands en twee in het Engels. Op de website staan die laatste twee levensverhalen in een uitgebreidere Nederlandstalige versie. Bedoeling van de brochure is een tijdsbestendige neerslag van de geschiedenis van de Ghanese gemeenschap in Oost-Vlaanderen te hebben. Zo kan men ook de interesse wekken bij de generatie die niet (of niet veel) op het internet surft. De brochure, die gratis te downloaden is via de website, werd vormgegeven door een jonge Ghanese vrijwilliger die vormgeving gestudeerd heeft.

Geplaatst in Activiteit in de kijker.