Aan de slag met archief en documentatie: nieuwe reeks

Dit voorjaar organiseert Heemkunde Vlaanderen opnieuw de vormingsreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie. Cursusreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De lessenreeks, die bestaat uit zes avonden rond een bepaald thema, vindt plaats in Maasmechelen.

De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige lessenreeks, of voor één of meerdere lessen, via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina.

Cursus 1. Collectiebeheer

Spreker: Dirk Van Duyse (Adjunct-bibliothecaris Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

Wie een archief of documentatie bezit, beseft wellicht dat daarin veel tijd en energie geïnvesteerd wordt. Een efficiënt beheer ervan kan je veel vooruit helpen. Hoe maak je een catalogus van je bibliotheek? Wat doe je met een schenking? Waar moet je rekening mee houden als de collectie opengesteld wordt voor het publiek? Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden helpen we je op weg naar een degelijk beheer van je collectie.

Cursus 2. Inleiding tot beheer en ontsluiting van archief

Spreker: Hendrik Vandeginste (Consulent Heemkunde Vlaanderen), Katrien Weyns (Consulent Archiefbank Vlaanderen)

In deze les wordt dieper ingegaan op het specifieke karakter van archief in de collectie. Zo leer je er wat het verschil is tussen archief en documentatie en of je documenten mag weggooien. Je krijgt er ook uitleg over hoe je aan een inventaris begint, wat het verschil is met een verzamelbeschrijving en hoe je onderzoekers de weg naar jouw archief of collectie toont via Archiefbank Vlaanderen.

Cursus 3. Bewaring van archief en documentatie

Spreker: Tine Hermans (Depotconsulent provincie Limburg)

Als erfgoedhouder probeer je een collectie zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Jammer genoeg zijn er heel wat factoren die schade kunnen berokkenen. Denk maar aan vocht, insecten, schimmels, wateroverlast of brand. Bovendien zijn sommige materialen zelf onstabiel en verouderen ze snel. Hoe beperk je zoveel mogelijk het risico op schade aan je collectie? Hoe pas je richtlijnen over bewaring van papier, foto’s en films toe in de alledaagse praktijk, waar de centen beperkt zijn? En wat doe je als je toch problemen tegenkomt?

Cursus 4. Digitaliseren

Spreker: Henk Vanstappen (Packed, Expertisecentrum voor Digitaal Erfgoed)

Heel wat erfgoedverenigingen en erfgoedvrijwilligers zijn geïnteresseerd in de digitalisering van hun documentaire collectie. Maar hoe begin je aan zo’n digitaliseringproject? Welk materiaal is het best geschikt? In deze les vertellen we je hoe je documenten het best organiseert en waar je rekening mee moet houden. Om zelf te begrijpen waar je rekening mee moet houden, komt ook de technische kant aan bod. Een basiskennis in het gebruik van een computer is vereist voor het volgen van deze les.

Cursus 5. Archiveren en online publiceren

Sprekers: Henk Vanstappen (Packed, Expertisecentrum voor Digitaal Erfgoed)

Na het digitaliseren gaan we verder met het archiveren en ontsluiten van al deze digitale bestanden. Al de scans, audio- en videobestanden moeten veilig gearchiveerd worden. We bespreken hoe je zo’n digitaal archief opzet. Bij het publiceren van digitale objecten op internet, schuilen vaak addertjes onder het gras. Auteursrecht is zo’n belangrijke drempel. We sluiten daarom af met een inleiding op het auteursrecht. Net als in cursus 4 komt de technische kant aan bod en is een basiskennis vereist.

Cursus 6. Wetgeving en subsidieregeling

Spreker: Herman van Isterdael (ex-Rijksarchief Leuven) en Nele Provoost (Coördinator Heemkunde Vlaanderen)

De juridische kant van het archiefbeheer is voor vele erfgoedvrijwilligers een grote onbekende. Over archieven en documentatie bestaat een web aan wettelijke regels en specifieke reglementen. Welke documenten mag of moet je bijhouden? Wat is er zo belangrijk aan de nieuwe archiefwet? In deze cursus is er ook aandacht voor subsidieregelingen en mogelijke subsidiekanalen met concrete tips over het aanvragen van subsidies.

Locatie en data

De cursusreeks wordt georganiseerd in het CC Maasmechelen, Koninginnelaan 42, 3630 Maasmechelen. De cursussen zullen plaatsvinden van 18.30u tot 21.30u. Gratis parkeerplaats op wandelafstand.

• Cursus 1: maandag 10 februari 2014

• Cursus 2: maandag 17 februari 2014

• Cursus 3: maandag 24 februari 2014

• Cursus 4: maandag 10 maart 2014

• Cursus 5: maandag 17 maart 2014

• Cursus 6: maandag 24 maart 2014

Inschrijven?

Deelnemen kost 5 euro per cursus of 20 euro voor de volledige reeks. Inschrijven is verplicht. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal. Wie voor de volledige reeks inschrijft, krijgt ook de publicatie ‘Aan de slag met archief en documentatie. Handleiding voor de lokale erfgoedhouder.’ Na bevestiging van je inschrijving mag je het totale bedrag overschrijven op IBAN BE79 0682 2185 9033; BIC GKCCBEBB met als vermelding ‘Vorming archief en documentatie’.

Voor meer informatie kan je eveneens terecht bij Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Geplaatst in Vorming.